Проф. Ангелов: Готов съм да се срещна с Хинков в съда

Острата реакция на председателя на парламентарната здравна комисия идва в отговор на твърдението на бившия министър на здравеопазването, че в личен разговор му бил казал, че детска болница няма да има

216
Хинков

Проф. Христо Хинков е един провален министър. Лъже постоянно и освен да се оплаква и да хленчи, не е направил и постигнал нищо като ръководител на българското здравеопазване. Това написа на личната си страница във Фейсбук председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов по повод твърдение на Хинков ден по-рано, че в личен разговор му бил казал, че детска болница няма да има. Позицията на проф. Ангелов бе потърсена от неправителствената организация „За истинска детска болница“.

„Сега ще ви разкажа краткия ни разговор за детската болница, но преди това малко хронология. В края на миналата година Общественият съвет заяви в Народното събрание, че Хинков и екипът му не са свършили нищо за процеса на изграждането на Националната детска болница. Именно затова не пожелаха тогава да поканим представители на Министерство на здравеопазването на тази среща. След като с Обществения съвет постигнахме консенсус по проекта на решение на НС за ускореното изграждане на Националната детска болница, веднага го внесохме в парламента. Решението се гласува и прие единодушно на 14 февруари 2024 г. По време на дебатите в пленарна зала Хинков не намери време да дойде. Явно е имал по-важна работа. А сега се прави на загрижен“, обясни проф. Ангелов.

„Когато стана ясно, че си тръгва от МЗ, Хинков дойде при мен да ме убеждава да променим Закона за обществените поръчки, за да построим националната детска болница без конкурси, а с пряко договаряне, както правели частниците. Аз се изсмях и отвърнах, че това е лудост и няма как да стане. Тогава Хинков ми отговори: “Значи това означава, че няма да имаме Национална детска болница”, обърна се и си тръгна“, посочи още председателят на парламентарната здравна комисия.

Той се възмути, че проф. Хинков се оправдавал със Закона за обществените поръчки, че му пречи да се справи като министър. „Апропо, в първите дни, когато стана министър, Хинков дойде да ми се извини за доклада, който написал за управлението и мерките по време на КОВИД пандемията. Обясни ми, че не е искал така да се получи, но министърът тогава…Всичко това го разказвам, за да стане ясно на всички с какъв мъжкар си имаме работа – човек, на когото всички останали са му виновни“, допълни проф. Ангелов. И заяви, че е готов да се срещне с проф. Христо Хинков в съда относно тези му твърдения.

СПОДЕЛИ