Здравният министър: Не е възможен ръст от 25 % на заплатите на медиците

Черната кутия на първата ни въздушна линейка все още е в процес на тестови проекти, заради забавянето компанията "Леонардо" търпи неустойки в размер на 69 000 лева, обясни д-р Галя Кондева

189
Денков
Д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването

Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите на медиците, каквото е желанието на синдикатите, обяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в предаването „Защо, г-н министър“ по бтв. „По данни на министерството около 50-60% от приходите на лечебните заведения отиват за възнаграждения. „Само 28% от 181 държавни и общински болници са достигнали доходите, заложени в Колективния трудов договор, за целия персонал – и медицински, и немедицински“, уточни д-р Кондева.

Казусът „Мама и аз“

Здравният министър беше категорична, че спрямо нея не е упражняван никакъв лобистки натиск във връзка с проекта за частната детска болница „Мама и аз“. „Постъпвайки в МЗ, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички необходими съгласувателни становища по процес, започнал 2022 г. Законовият срок, за да се вземе решение от страна на Министерския съвет беше два месеца. Имахме две опции – да откажем, след което следва съдебна процедура, на която сме били подложени вече няколко пъти от същия инвеститор. Другата беше да предложим на МС да одобри проекта“, каза д-р Кондева.

По думите ѝ решението да бъде оттеглено създаването на лечебното заведение е правилно. „Това, което се случи беше обществена реакция. Тя беше изключително силна и създаваща предпоставки за размисъл защо е необходимо всичко това. Лично за мен това беше правилната стъпка – аз да оттегля своето искане. Самата аз не очаквах толкова силна обществена реакция, но го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от липсата на доверие и от много натрупан негатизивъм. Не се притеснявам от проверката, винаги съм смятала, че проверките са хубаво нещо и дават различен поглед. Проверяващите ще имат възможността да проследят целия процес – от заявяването на желанието на инвеститора до последния момент на внасянето. Мисля, че съм в състояние да устоявам на различните интереси. Винаги съм търсила баланс и диалог“, коментира здравният министър.

Имаме ли достатъчно педиатри?

„Към 31 декември 2022 г. имаме 1996 педиатъра в цялата страна. В София имаме 13 лечебни заведения, в които се осъществява специализирана педиатрична помощ. Не знам дали имаме достатъчно лекари, но мисля, че ще се справим с този въпрос. Има споразумение, подписано с Европейската инвестиционна банка, която ще ни консултира безвъзмездно по отношение на кадрова обезпеченост, структура, апаратура. Избран е белгийски консорциум, който ще изпълни тези ангажименти“, посочи д-р Кондева.

Недостигът на медицински сестри

„Имаме обаче недостиг на медицински сестри и той все повече се задълбочава. Тенденцията е от години, професията явно е непривлекателна за младите. През април стартира един проект за насърчаване на специализациите в здравеопазването и в области, в които има дефицит. Обсъждаме с министъра на образованието да работим в посока програмата за обучението на медицинските сестри да се оптимизира, така че да стане възможно по-кратко изпълнението ѝ“, заяви още министърът на здравеопазването.

За спрените сърдечните операции на деца в НКБ

Има проблем с медицинските сестри по различни причини, но родителите на пациентите са информирани, поддържат постоянна връзка с тях и се полага постоянно неотложна медицинска помощ. Само през април са приети 48 деца, направени са 7 операции и 14 интервенции по спешност“, подчерта д-р Галя Кондева. По думите ѝ тя е получила уверение от болницата, че се търси решение и здравето на никое дете няма да бъде поставено в риск.

Здравният министър коментира уволнението на директора на инвестиционната компания за националната детска болница. „Това решение бе продиктувано от един одит във връзка със създалата се ситуация. Инвестиционната компания е предприятие, което трябва в двумесечен срок след избора на съвета на директорите и изпълнителния директор да представи бизнес план за тригодишния им период на управление. Оказа се, че 6 месеца след избора на директора такъв в МЗ не е постъпил. От друга страна, при обществената поръчка по избор на изпълнител, която се води като основна причина за забавяне на разрушаването, той забави много едномесечния срок, след като бяха преминати всички процедури по обжалване и едва миналата седмица се сключи договорът. Във финансовите резултати беше много обезпокоително, че в съвета на директорите на тази компания за детска болница има трима юристи, въпреки това са разходвани 32 000 лв. за външни юридически услуги“, обясни министър Кондева.

Директорът на „Пирогов“

По думите на д-р Галя Кондева не са нужни политически протекции , за да бъде някой шеф на „Пирогов“. Припомняме, първото решение на служебната министърка беше да отмени уволнението на д-р Валентин Димитров, а след това да обяви конкурс за шеф на спешния институт. „Това е болница, в която спешността е водеща, има голям екип и колкото и да казват, че администрацията няма общо с лечебния процес – не е така. Спокойствието и стабилността в лечебния процес се осигуряват от стабилността в управлението. По данните към 31 март 2024 г. „Пирогов“ е с т.нар. счетоводна печалба от 2,7 млн. лв. Има текущи задължения от порядъка на 37 млн. лв., има и такива, свързани с кредит, но няма просрочени задължения“, каза тя.

За медицинската помощ по въздух

Шест медицински екипа ще бъдат обучени за оказване на спешна помощ по въздуха. Заплатите ще бъдат съизмерими със сложността на процеса, обяви още здравният министър. „27-ми, 28-ми и 29-и май са обучителните три дни за медицинския екип със сертифицирана апаратура. Черната кутия все още е в процес на тестови проекти от страна на „Леонардо“, защото там вече става въпрос за софтуер, но това не би попречило на ползването на хеликоптера“, допълни д-р Кондева. Тя обясни, че заради забавянето компанията „Леонардо“ търпи неустойки в размер на 69 000 лв.

СПОДЕЛИ