Медиците, които ще спасяват животи на хеликоптер, започват обучение

Пилотите вече са обучени, а въздушната линейка трябва да започне да изпълнява реални мисии през юни

136
хеликоптер

От днес започва обучението на медиците, които ще изпълняват мисии с хеликоптер. Пилотите, които ще управляват въздушната линейка, вече са преминали обучение, съобщи Нова тв.

„Обученията ще протекат в две фази – теоретична, която ще бъде извършена от персонала на авиационния оператор. След което ще има краткотрайни полети, където ще бъдат проиграни всички сценарии – сигурност на борда, качване, слизане от вертолета с пациента, изнасянето му до съответното спешно отделение, където ще бъде транспортиран”, обясни Иван Бенишев, началник отдел в Дирекция „Лечебни дейности“ в МЗ. Скенер.нюз напомня, че вече близо 100 лекари и сестри получиха сертификат, че могат да изпълняват мисии на хеликоптер, но досега не са се качвали на него.

По план подготовката на лекарите и сестрите трябва да приключи до края на месеца. „На 28-и – поне по първоначални данни, колеги лекари от Италия ще дойдат да проведат обучение за работа с медицинската апаратура на борда с медицинските екипи, които засега са седем”, добави Бенишев.

Припомняме, въздушната ни линейка от Италия кацна у нас в началото на февруари, но после се оказа, че не е съвсем готова да лети. А още преди да пристигне, властите даваха заявка, че реалните ѝ мисии ще започнат преди началото на март. Хеликоптерът обаче все още стои в хангара. Реалните мисии предстоят скоро – през юни, уверяват от „България Хели Мед Сървиз“. Забавяне няма, твърдят и от здравното, и от транспортното министерство.

СПОДЕЛИ