Надзорът на НОИ реши: Пенсиите се вдигат с 11% от 1 юли

Така предизборното искане на ПП-ДБ за извънредно заседание на парламента утре, на което депутатите да задължат служебното правителство да вземе вече взетото решение, се обезмисля

121
НОИ
Ивайло Иванов, служебен министър на труда и социалната политика

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%. Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на надзорниците. Той уточни, че единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са били против неговото предложение пенсиите да се увеличат с 11 на сто – колкото е предвидено в държавния бюджет за тази година, а не с 10%, както показват изчисленията по „швейцарското правило“.

„Политиците не трябва да влияят върху взимането на решенията на един независим орган. Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите“, припомни Ивайло Иванов. Думите му са в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите.

Припомняме, по-рано днес от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда, от 10:00 часа. От коалицията искат НОИ и правителството да бъдат задължени да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“. С днешното решение на Надзорния съвет на НОИ обаче заседанието се обезсмисля.

Социалният министър съобщи още, че за председател на Надзорния съвет на НОИ е избрана Мария Минчева,представител на Българска стопанска камара, а нейни заместници ще бъдат Ася Гонева като представител на синдикатите и Калина Петкова от МТСП. Иванов напомни и че великденските добавки няма да повлияят на увеличението на пенсиите. „Едното няма общо с другото“, обясни той. Иванов обаче не изключи в бъдеще увеличението на пенсиите да е в по-малък размер, ако инфлацията продължи да намалява.

СПОДЕЛИ