КС образува дело за приетата оставка на управителя на НЗОК

От ПП-ДБ питат възможно ли е парламентът да освободи Станимир Михайлов, ако той не иска да бъде освободен, без да има други мотиви

117
НЗОК
Станимир Михайлов
Конституционният съд образува дело по искане на депутати за обявяване за противоконституционно решението на 49-ото Народното събрание, с което на 17 април беше прекратен предсрочно мандатът на управителя на НЗОК Станимир Михайлов.

В жалбата си вносителите от ПП-ДБ питат „възможно ли е парламентът да освободи някой, който не иска да бъде освободен, без да има други мотиви“. Според народните представители с гласуването на оставката, въпреки че Михайлов я е оттеглил изрично, мнозинството е нарушило принципите на правова държава, законността и разделението на властите. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

Припомняме, Станимир Михайлов беше номинация на „Продължаваме промяната“/“Демократична България“ и бе избран за управител на НЗОК през лятото на миналата година, но в края на 2023 г. подаде оставка, след скандал с избора на подуправител на касата от квотата на ГЕРБ-СДС, като проф. Момчил Мавров също подаде оставка.  

На 17 април тази година тогавашният председател на НС Росен Желязков вкара извънредна точка в дневния ред за гласуване на подадената от Михайлов оставка. Около 20 минути след началото на заседанието обаче той оттегля оставката си, което обаче се оказва късно за прекратяване на процедурата и с гласовете ГЕРБ, ДПС и БСП мандатът на Станимир Михайлов като управител на здравната каса е предсрочно прекратен. В същия ден стана ясно, че подуправителят проф. Момчил Мавров, който в момента управлява НЗОК, е оттеглил своята оставка 24 часа по-рано и затова тя не е предмет на гласуване. По-късно казусът става причина и е използван като мотив от ПП-ДБ да свалят Росен Желязков от поста председател на парламента.

СПОДЕЛИ