10% от надлимита на болниците е на „Сърце и мозък“ – Бургас

Едва 3 частни лечебни заведения ще приберат 25 на сто от допълнителните 73 млн. лева за дейност над бюджета си за първото тримесечие на тази година

215
болниците

Надлимитната дейност на болниците за първото тримесечие е над 73 млн. лева, като една четвърт от нея е концентрирана в три болници в страната: две от веригата „Сърце и мозък“ и „Софиямед“. Като една от тях – „Сърце и мозък“ в Бургас, е генерирала 10 на сто от общата надлимитна дейност, изчисли „Медиапул“.

10 болници в страната формират 50 % от надлимитната дейност, става ясно от  заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 25 април. Данните са част от анализ на представителя на Българската стопанска камара (БСК) проф. Григор Димитров, пише в стенограмата от заседанието.

Димитров определя данните като тревожни и предупреждава, че след отмяната на лимитите на болниците от Конституционния съд, НЗОК ще има големи проблеми. Затова призовава ръководството ѝ да бъде направен по-сериозен анализ за излизане от сегашното положение. Скенер.нюз припомня, че касата няма заместващ механизъм за регулация, като планът е да разплаща цялата отчетена от болниците дейност до септември, след което при нужда може да се пристъпи към намаление на цените на клиничните пътеки, за да се вмести в бюджета си. Тази опция обаче е възможна само със съгласието на Лекарския съюз.

„Трябва да помолим Министерството на здравеопазването отново, след като се е приел бюджета, да не разрешава нови дейности и разкриване на нови болници. Бюджетът ще бъде провален и кой ще носи отговорност за това, очевидно не тези, които дават разрешения за разширяване на дейността“, коментира по време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК проф. Димитров.

Той прави връзка между големия брой болници в някои области на страната и по-голямата надлимитна дейност, която се генерира. Според анализа му 60 на сто от новите дейности са направени в два града – в София и в Пловдив. В столицата има 97 изпълнители на болнична медицинска помощ, а в Пловдив – 49. Проф. Григор Димитров дава пример, че РЗОК – Варна има надлимитна дейност в размер на 1.3 млн. лв., а РЗОК – Пловдив – 10 пъти повече. „Как няма да има, като в Пловдив има 49 лечебни заведения за болнична медицинска помощ, а във Варна има 24“, посочва той.

„Има кардиохирургия в Бургас, която има надлимитна 7 млн. лв. Има кардиохирургия във Варна, която няма надлимитна. Има кардиохирургия в Плевен, тя има 5 млн. лв. Те обхващат северозападния регион, Варна обхваща североизточния регион като население, има седем пъти повече дейности. Отново се замислям докъде ще продължаваме. Панагюрище има 2 млн. лв. надлимитна дейност, два пъти отколкото Варна“, казва още проф. Димитров.

Той отчита и че 42% от договорените нови дейности са в Пловдив, а в София са по-малко – 15%, и продължават да се разкриват нови дейности без да има особено основание. „Разбирам, че трябва да отиват хората там, където има нови технологии, нови дейности. Това е нормално. Но числата показват, че има някаква аномалия“, категоричен е членът на Надзорния съвет на касата.

Той е подкрепен от представителя на пациентите в надзора адвокат Пламен Таушанов, който също смята ръстовете в дейността на някои болници за ненормални. „Първо ми се струва, че е сбъркан начинът на контрол от страна на касата, тъй като ние още септември 2023 г. знаехме, че „Сърце и Мозък“ имаше сериозна над определените лимити дейност и прогнозни стойности в милиони. И от финансовото министерство ни обърнаха внимание на този факт. Сега продължаваме „Сърце и Мозък“ в Бургас, Плевен и къде ли не още, където се откриват и се обяснява, че видите ли можело да има 70% увеличение на дейностите. Моля Ви се, аз от над 10 години съм в НС, знам как се откриват лечебни заведения, откривани са „Софиямед“ и кой ли не – няма такива ръстове. Невъзможно е тези ръстове да са нормални. И поради тази причина не може едно лечебно заведение в дадена област да прави такива ръстове и ние да казваме – да, да, добре“, подчертава Таушанов.

Той припомня и за дадените разрешения за разкриване на нови болници с по 500 легла на „Света София“ във Варна и на „Сърце и Мозък“ в Стара Загора и Кърджали, като отбелязва, че това е свързано с текучество на кадри от държавните и общинските болници и влошаване на качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

Припомняме, на 30 април служебният кабинет даде разрешение за строеж на частна детска болница в София на същата група собственик на „Сърце и мозък“, която обаче се оказа, че ще лекува и възрастни, при все че в столицата и сега има излишък от болнични легла. Ден по-късно премиерът Димитър Главчев отмени решението на МС, а малко след това даде на ДАНС и прокуратурата документацията, която дава положително становище за нуждата от „Мама и аз“ в София.

СПОДЕЛИ