Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Изследването на учените от Осака може да доведе до създаването на по-ефективни терапии

260
антибиотиците

Изследователи от университета в Осака откриха, че антибиотиците и по-конкретно тетрациклиновите помагат на имунната система да открива раковите клетки по начин, който е различен от сегашните имунотерапии, съобщaва БТА.

Тези антибиотици стимулират имунните клетки, известни като Т-лимфоцити, да атакуват и унищожават раковите клетки. Проучването е публикувано в списание Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

„Изследвахме тетрациклиновия антибиотик миноциклин в кръвта и туморната тъкан на пациенти с рак на белия дроб и установихме, че миноциклинът повишава антитуморната активност на Т-лимфоцитите, като се насочва към галактин-1, който е имуносупресивен протеин, произвеждан от раковите клетки“, обяснява водещият автор Мари Тоне.

Екипът установява, че галактин-1 помага на раковите клетки да се скрият от имунната система. След прием на тетрациклин галактин-1 вече не може да спре Т-лимфоцитите да атакуват тумора. Блокирането на галактин-1 може да се окаже ключът към ново лечение на рака.

„Тези антибиотици имат различен механизъм на действие от инхибиторите на имунната контролна точка и други имунотерапии, използвани за лечение на рак“, казва ученият Кота Ивахори. „Надяваме се, че това изследване ще доведе до разработването на нови лекарства, които са насочени към различни имунни пътища и могат да бъдат от полза за хората с рак, особено за тези, които не се влияят от сегашните имунотерапии“, добавя той.

Тетрациклиновите антибиотици се използват за лечение на пациенти с инфекциозни заболявания в продължение на много години по целия свят. Сега тези лекарства могат да посочат пътя към нови имунотерапии за пациенти с рак, които в момента имат малко възможности за лечение.

СПОДЕЛИ