Първи случай на морбили у нас

Заразено е дете на 4 години от София, което е било ваксинирано

275
морбили

Първи случай на морбили е регистриран у нас, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в Националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола.

Става въпрос за дете на 4 г. от София, уточниха от СРЗИ пред БНТ. Детето е било имунизирано срещу болестта с първата ваксина, която се поставя на 13 месеца. Втората имунизация е на 12-годишна възраст.

От Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от 8.30 до 17.00 часа в делничните дни.

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения, съобщиха от сайта „Плюс мен“, създаден в рамките на информационна кампания на Министерството на здравеопазването, свързана с ползите от ваксините. Причинител на заболяването е морбилният вирус – Morbillivirus morbillorum. Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Морбили е една от най-заразните болести. При 30% от заболелите се докладват усложнения – възпаление на средното ухо, круп, пневмония и диария.

В началото на годината Световната здравна организация предупреди за надигаща се вълна от морбили в Европа. Старият континент регистрира 30 пъти повече случаи на морбили между януари и октомври 2023 г., отколкото през 2022 г.

През 2023 г. е регистриран един случай на морбили в България, а последният взрив от инфекцията у нас беше през 2019 г., когато се разболяха 1231 души, предимно деца.

СПОДЕЛИ