Плащат великденските добавки от 26 април, а пенсиите – от 7 май

100 лева допълнително ще получат около 534 000 пенсионери, чиито пенсии са до 526 лева

342
добавки

Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева с начална дата 26 април, съобщиха от института. Тогава ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път. В ход е комуникация на НОИ с „Български пощи“ ЕАД за формиране на график, по който съответните пенсионери също да получат добавките си преди празниците.

Припомняме, парламентът реши великденската добавка да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава че добавки ще получат около 534 000 души.

Майските пенсии ще се изплащат съгласно законодателството по стандартния график между 7 и 20 май. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще започне на 7 май (вторник) и ще завърши на 20 май (понеделник). Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г., уточниха от НОИ.

СПОДЕЛИ