КС отмени лимитите на болниците

НЗОК вече няма да има основание да отказва да плати т.нар. надлимитна дейност

303
КС

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционни лимитите на болниците, налагани от НЗОК. Според Закона за здравното осигуряване касата не заплаща за оказана от лечебните заведения медицинска и дентална помощ, която надвишава обемите и стойностите, посочени в техните договори с касата. Именно тази разпоредба е обявена за противоконституционна след отправено питане от ВАС до КС. Решението е прието единодушно със становище по мотивите на съдия Янаки Стоилов и присъствието на 10 съдии, уточняват от КС.

Припомняме, делото бе образувано през септември 2023 г. по искане на Върховния административен съд заради жалби от Националното сдружение на частните болници, болница „Сърце и мозък“, както и сдруженията на областните и общинските лечебни заведения.

В резултат на това решение НЗОК вече няма да има основание да отказва заплащането на надлимитна дейност. Освен това сега всички висящи дела между касата и болниците ще бъдат решени в полза на лечебните заведения.

Мотивите за решението на КС се очаква да бъдат публикувани утре, но то не е изненадващо, тъй като редица сдружения и експерти дадоха мнение по казуса. Че лимитите са противоконституционни смятат Националната асоциация на работодателите от здравеопазването, Българската асоциация за закрила на пациентите, Президенството, Висшият адвокатски съвет, редица юристи, болниците, както и настоящият подуправител на НЗОК проф. Момчил Мавров. Депутатите пък отказаха да дадат становище.

СПОДЕЛИ