Най-мощният ЯМР в света с първи изображения на човешкия мозък

Апаратът дава 10 пъти по-прецизно изображение с ниско облъчване

508
ЯМР

Най-мощният ЯМР в света направи първи изображения на човешкия мозък и вече е готов да даде по-добра представа за неговото функциониране, както и за някои невродегенеративни и психиатрични заболявания, предаде АФП.

През 2021 г. изследователите във френския научен институт CEA бяха решили да прекратят работата си, преди здравните власти да дадат зелена светлина за изследване на хора. Но в последните няколко месеца 20 здрави доброволци успяха да стигнат до машината, която направи първите изображения на мозъците им.

„Подобно ниво никога не е постигано в CEA“, казва Александър Виньо, физик и директор на научните изследвания в института. Магнитната индукция достига 11,7 тесла, което дава възможност да се получат десет пъти по-прецизни изображения от тези в болниците, където мощността на магнитно-резонансните скенери не надвишава 3 тесла. „С тази машина можем да видим малките съдове, които захранват черепната кора, или детайли от малкия мозък, които досега бяха почти невидими“, обяснява Виньо.

„Това първо постижение в света ще ни позволи да откриваме и лекуваме по-добре мозъчните заболявания“, каза министърът на научните изследвания Силви Рьотайо в изявление за АФП.

Машината представлява 132-тонен магнит, разположен в цилиндър с дължина 5 метра и същата височина, съставен от намотка с ток от 1500 ампера. Тя има отвор с ширина 90 см, в който може да се побере човешко тяло.

Това техническо постижение, резултат от френско-германско партньорство, изисква повече от 20 години изследвания. Една от целите на този необичаен ядрено-магнитен резонанс е да се подобри разбирането ни за анатомията на мозъка и областите, които се активират при изпълнението на определени задачи, отбелязва АФП.

СПОДЕЛИ