МЗ и МФ така и не дадоха пари на болницата в Котел

Лечебното заведение, в което идват деца и възрастни от цялата страна за рехабилитация, ще затвори врати на 15 април

187
Котел

Болницата за рехабилитация в Котел за пореден път е изправена пред риск от затваряне, алармира bTV. „Разбрахме, че Министерство на финансите не са отпуснали и няма да отпуснат обещаната сума до назначаването на служебно правителство, след това не се знае“, каза управителят на лечебното заведение д-р Григор Малев. По думите му предстои болницата да получи 360 000 лв. за дейност във високопланински район, но те няма да стигнат за нищо. А заемът от МЗ за покриване на натрупаните задължения в размер на 750 000 лв. си остава само обещание.

Лекарите и целият персонал не е получавал заплати от юли миналата година, а от отговор на подписката, изпратена до институциите, е станало ясно, че „отпускането на заем е в процес на междуинституционално съгласуване“. Междувременно задълженията продължават да се трупат и вече са надхвърлили 800 000 лева.

Хората са отчаяни, живеят трудно без заплати, а пациентите се хранят от кетъринг фирма, която все още предоставя храна на добра воля, т.е. „на вересия“. Токът и водата могат да бъдат спрени по всяко време.

Деца и възрастни, които идват на рехабилитация в болницата от цялата страна, също са отчаяни, защото при закриване няма да имат вариант за лечение. А прогнозата на директора д-р Малев е повече от песимистична – ако нещо не се промени в близките дни, болницата ще бъде затворена на 15 април.

СПОДЕЛИ