БЛС си иска хартиените рецепти

Въпреки гратисния период, системата все още не е готова да премине изцяло към е-рецепти, твърдят от съсловната организация

307
рецепти

От 1 април хартиените рецепти за антибиотици са в историята, но от Българския лекарски съюз твърдят, че системата не е готова да се премине изцяло към електронна рецепта. „Очакваме отново да настъпят сериозни проблеми, от които най-големият потърпевш ще бъде българският пациент. Хартиените рецепти трябва да бъдат запазени“, заявяват в позиция от БЛС. Припомняме, още вчера председателят на съюза д-р Иван Маджаров заяви, че проблемът с недостига на антидиабетните медикаменти например не е бил решен, след като те вече половин година се изписват само електронно.

Според съсловната организация гратисният период не е бил използван по целесъобразност. „За тези над 4 месеца разговори между Български лекарски съюз и Министерство на здравеопазването за изчистването на проблемите не бяха проведени. А сформираната работна група по темата изобщо не е започвала дейност“, посочиха от БЛС.

Предоставената възможност да се предписват електронни рецепти през мобилното приложение дори и да няма интернет свързаност не решава поставените от нас проблеми. Все още не е решен въпросът, свързан с проследяването и контрола на лекарствените препарати у нас. Не е ясно и създадена ли е система с информация в реално време за наличните в аптеките лекарствени продукти, която да е свързана с електронното приложение за издаване на електронни предписания. Остава поставеният от нас въпрос по какъв начин ще се извършва електронно предписание на продукти от лекари, които нямат регистрирано ЛЗ и/ или електронен подпис, както и членовете на БЛС, които не практикуват (например пенсионерите) и не могат да се регистрират в системата и да издават ел. предписания“, казват от съсловната организация.

От БЛС са категорични, че в рамките на гратисният период не са били реализирани и пилотните практики, в които изцяло изписването на медикаменти да бъде на електронни рецепти, за да може да бъде тествана системата и проблемите да бъдат изчистени. Тези въпроси са били поставени и на вниманието на МЗ.

„Заявяваме, че Български лекарски съюз винаги е бил за дигитализацията в сектора, без обаче това да превръща, когото и да е в нейни заложници. В тази връзка Български лекарски съюз изразява принципната си подкрепа на декларацията на фармацевтите, че алтернативата за хартиена рецепта трябва да бъде запазена“, категорични са от БЛС.

СПОДЕЛИ