ИСУЛ кандидатства за обучителен център по първа помощ към АНА

Осем медици вече минаха курс по кардиопулмонална ресусцитация, проведен от американски лекари

290
ИСУЛ

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ има амбицията да се сертифицира като Обучителен център за оказване на първа помощ към AHA (Американската сърдечна асоциация). Инициативата е на началника на клиниката чл. кор. на БАН, проф. д-р Асен Гудев и е подкрепена от Катедрата по спешна медицина към столичната болница и Дружеството на кардиолозите в България. Целта е да бъдат обучени български инструктори по ACLS (Advanced Cardiac Life Support ), които на свой ред да обучават останалите си колеги от България и региона, без да се налага представители на АНА да идват у нас.

Първата стъпка към тази цел беше направена чрез провеждането на Курс по кардиопулмонална ресусцитация за медицински персонал (Advanced Cardiac Life Support – ACLS) на American Heart Association (AHA), който приключи успешно в края на миналата седмица в ИСУЛ. Трима лекари от Клиниката по кардиология, четирима от Спешното отделение на болницата и един от Медицинския институт на МВР преминаха успешно през него. В курса взе участие и американски парамедик, дислоциран във Варшава, който е предпочел да се яви в България, вместо да се връща в родната си страна.

„Обучението, през което преминаха младите лекари, е абсолютно задължително за всеки отвъд океана, който иска да практикува медицина. В САЩ на всеки две години лекари, медицински сестри, парамедици са длъжни да подновяват знанията си в тази област. Обучението бе проведено от двама лектори отвъд океана, единия от които българката доц. д-р Радосвета Уелс, която е програмен директор в Texas Tech University Health Sciences Center El Paso“, посочват от лечебното заведение.

„Много съм впечатлена от това, което виждам в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Работила съм в болницата преди години. Спешното отделение тогава и сега нямат нищо общо. Впечатлена съм и от младите колеги, които се включиха в обучението, както и от техните ментори – проф. Гудев и проф. Кинова, които демонстрират дългосрочна визия“, сподели след приключването на курса доц. Радосвета Уелс.

СПОДЕЛИ