Д-р Маджаров: Е-рецептите не преодоляха дефицита на антидиабетни лекарства

Тази мярка е необходима на определени хора просто да събират анализ за свои нужди, но не за нуждите на обществото, коментира председателят на БЛС

197
Маджаров

„Резултатът от електронните рецепти е такъв, какъвто очаквахме – не се преодоля дефицитът на антидиабетни медикаменти“, заяви пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. „Ние твърдяхме, че проблемът е друг“, добави той и призова без пилотен проект и анализи здравното министерство да не въвежда повече никакви новости в системата.

Припомняме, от вчера антибиотиците и антидиабетните лекарства могат да се изписват само на е-рецепта, а до края на годината МЗ има амбицията хартията да отпадне за всички медикаменти по лекарско предписание.

По думите на д-р Маджаров е-рецептите са пример за налагането на нещо, без да се направят предварителни изследвания и анализи, без да се стъпва на базата на данни. „Електронната рецепта е необходима на определени хора просто да събират анализ за свои нужди, но не за нуждите на обществото“, смята председателят на БЛС. На въпрос дали съсловната организация ще настоява да се върне хартиената рецепта, той каза, че към настоящия момент в цяла Европа има и двата механизма на издаване на рецепти, но не даде категоричен отговор.

СПОДЕЛИ