Безплатно лечение за децата с редки болести и след като навършат 18 г.

Това предлагат депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, което ще струва на бюджета на НЗОК 8,5 млн. лева за тази година

311
редки болести

Децата с редки болести да продължат безплатното си лечение и след като навършат 18 години, предлагат депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН с промени в Закона за здравето, внесени днес в парламента.

Идеята е лекарствата и диетичните храни за специални медицински цели да могат да се купуват със средства от държавния бюджет и за пациентите над 18-годишна възраст, когато лечението е започнало преди това и до приключването му. Това предлагат депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН с промени в Закона за здравето, внесени днес в парламента.

В мотивите си към предложенията депутатите отбелязват, че безплатното лечение след навършване на 18-годишна възраст е факт за пациентите с онкологични и онкохематологични заболявания, но не и за тези с редки болести. С приемането на предложенията ще се гарантира непрекъснатостта на лечението на тези пациенти, независимо от възрастта им, посочват още вносителите.

По данни на НЗОК, ако промените влязат в сила веднага, само за тази година ще са нужни близо 8,5 млн. лв. за прогнозен брой от 25 пациенти, които предстои да навършат пълнолетие през 2024 г.

СПОДЕЛИ