Хиляди българчета с незавършени имунизации

МЗ стартира информационна кампания за ползата от ваксините

367
имунизации

За изминалата година с незавършени основни имунизации от подлежащите деца в страната са 1691 българчета срещу туберкулоза, 4030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б, 4406 срещу пневмококи и 4712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола. Това отчетоха от здравното министерство.

Затова от ведомството, с подкрепата на УНИЦЕФ България, стартират информационна кампания за ползата от ваксините. Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да разкажем защо ваксините са важни.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит ти Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) и 96,5% (46 727 новородени). Въпреки отчетената положителна тенденция обаче все още хиляди българчета остават незащитени от ваксинопредотвратими заболявания.

Представително проучване на МЗ и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни, 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“ е посланието на здравните власти, което те отправят чрез анимирания герой – „Плюсмен“, носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на МЗ – plusmen.bg.

СПОДЕЛИ