Европрокуратурата поема Пфайзергейт

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е обект на проверка за размяна на съобщения с шефа на компанията, снабдила ЕС с COVID ваксини за над 20 млрд. евро, Алберт Бурла

323
Пфайзергейт

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни деяния във връзка с преговорите за COVID ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Пфайзер Алберт Бурла, или т.нар. случай Пфайзергейт. Това съобщи говорител на прокуратурата в Лиеж.

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура са поели функциите на белгийски прокурори, които разследват Фон дер Лайен за „намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси“, според правни документи, видени от „Политико“. Прокурорите разследват предполагаеми криминални деяния и все още на никого не са повдигнати обвинения по случая.

Разследването е започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство. Последното обаче е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство на Доналд Туск.

Жалбата на Болдан се фокусира върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между Фон дер Лайен и шефа на Пфайзер Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от COVID-19. Вестник „Ню Йорк Таймс“, който пръв разкри, че размяната на съобщения се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна паралелно съдебно дело срещу ЕК. Причината – отказът на Комисията да разкрие съдържанието на съобщенията, въпреки искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на ЕК в мегасделката за ваксините, чиято стойност е над 20 млрд. евро. Макар че първоначално това се разглеждаше като триумф за Фон дер Лайен, огромното количество закупени ваксини предизвика много въпроси, особено като се има предвид, че са унищожени дози за най-малко за 4 млрд. евро.

Прокуратурата води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на ЕК или от други страни в Европа.

СПОДЕЛИ