17 центъра за лечение на инсулт очакват нотификация от ЕС

80 млн. евро за превенция на незаразните болести е осигурил ЕС, обяви комисар Стела Кириакиду

173
Хинков
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването в оставка

Планът за възстановяване и устойчивост дава няколко възможности, едната от които е създаване на 10 центъра за лечение на инсулт в страната, но това на практика се оказа невъзможно. Направих нова работна група с водещи специалисти в тази област и се създаде една нова система, която предложихме за нотификация от страна на Европейската комисия за създаване на 17 строук центъра. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Христо Хинков на конференцията „Сърдечно-съдовото здраве в Европа: предизвикателства и перспективи“, която се проведе в Дома на Европа в София, предаде БТА. Домакин на събитието е вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, в партньорство с посолството на Кралство Белгия в България.

„Седем от тези центрове ще бъдат с функции, които да поемат целия спектър – тромболиза, тромбектомия, по-тежки манипулации, включително и обучение. Останалите ще бъдат с по-леки функции и възможност за по-гъвкаво поведение“, обясни проф. Хинков.

Той добави, че в Плана за възстановяване и устойчивост е предвидено и създаването на единен интердисциплинарен национален център за провеждане на широкообхватен, пренатален и неонатален скрининг на социално значими заболявания. „Със знанията за това какво е потенциалното състояние и какви са рисковете пред подрастващите можем да постигнем ефектите, които търсим“, каза министърът в оставка.

„Ключът за справяне със сърдечносъдовите заболявания е ефективното фокусиране върху превенцията“, смята Стела Кириакиду, еврокомисар по здравеопазването и безопасността на храните. Тя се включи с видео обръщение в конференцията. „Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за преждевременна смъртност в Европейския съюз (ЕС). Всяка година се регистрират над 6 милиона нови пациенти и повече от 1,8 милиона смъртни случая“, отбеляза тя. И добави, че заедно с държавите членки работят по Целите за устойчиво развитие на ООН и по-специално намаляването на преждевременната смъртност от незаразни болести с една трета.

„Създадохме инициатива на ЕС за незаразните болести, наречена „По-здрави заедно“. Тя подпомага държавите членки в разработването на политики и други действия по отношение на ключови заболявания, включително сърдечносъдови. Осигурихме също така около 7 милиона евро за проекти, ръководени от заинтересованите страни, относно факторите, определящи здравето, сърдечносъдовите заболявания и диабета, и накрая стартирахме още едно съвместно действие относно факторите, определящи здравето, със 73 милиона евро финансиране от ЕС“, каза Кириакиду. По думите ѝ това ще подпомогне държавите членки в създаването на амбициозни инициативи за подобряване на здравето на хората.

„Радвам се, че България участва в това, тъй като то ще подкрепи работата на страната за намаляване на броя на пушачите, подобряване на храненето и навиците за физическа активност. Комисията ще продължи да подкрепя вас и другите държави членки в тези усилия“, добави Кириакиду.

Еврокомисарят посочи още, че в доклада „Състояние на здравеопазването в ЕС през 2023 г.“ се подчертава колко е важно да се инвестира в общественото здраве, превенцията на заболяванията и здравните системи. „В това отношение ЕС е предоставил значителна финансова подкрепа на България и други държави членки“, каза още Кириакиду.

СПОДЕЛИ