Учени разработиха диета срещу стареенето на клетките

Здравите хора между 18 и 70 години могат да я правят 3-4 пъти годишно

190
диета

Учени от Университета на Южна Калифорния установиха, че диета, имитираща гладуване, намалява признаците на стареене на имунната система, инсулиновата резистентност и мастните чернодробни отлагания при хората, което забавя биологичното стареене. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Nature Communications.

Диетата, имитираща гладуване или FMD, е петдневен нискокалоричен режим с високо съдържание на ненаситени мазнини и ниско съдържание на протеини и въглехидрати. Имитира ефектите от гладуването, когато човек пие само вода, но все пак осигурява на тялото хранителните вещества, от които се нуждае.

Доказано е, че една или две сесии на диетата на месец увеличават продължителността на живота и подобряват качеството на здравето на мишки, които първоначално са били хранени с нормална диета или еквивалентна западна диета, богата на мазнини и въглехидрати.

Новото изследване изучава ефектите от гладуването върху 100 човека на възраст от 18 до 70 години, разделени на две групи. Едната от групите е била подложена на 3-4 месечни сесии и след това се е хранила нормално в продължение на 25 дни. Диетата включва специфични безмесни храни, включително супи на растителна основа, енергийни блокчета и напитки, закуски и чай, които са разделени на петдневни порции, както и добавки за осигуряване на високи нива на минерали, витамини и незаменими мастни киселини. Пациентите от контролната група са били посъветвани да следват редовна или средиземноморска диета.

Оказало се, че FMD помогнала за намаляване на биологичната възраст на участниците средно с 2,5 години. Диетата също така намалява влиянието на рисковите фактори за диабет, инсулиновата резистентност и количеството коремна мазнина в черния дроб. Наблюдава се също увеличение на съотношението на лимфоидните към миелоидните клетки, което е индикатор за по-млада имунна система.

Според учените здравите хора между 18 и 70 години могат да следват този режим 3-4 пъти в годината. Не е подходящ обаче за бременни, много възрастни, а хората, които приемат стероиди, статини и лекарства за диабет трябва да се консултират с лекар.

СПОДЕЛИ