Цели трима министри се похвалиха с успехи в здравеопазването

Водещи приоритети до края на годината ще са изграждането на Национална детска болница и по-ефективен трансплантационен модел

207
здравеопазването
Кабинетът Денков/Габриел с отчет за свършено през последните 9 месеца

Не един, а цели трима министри се похвалиха с успехи в здравеопазването през изминалите 9 месеца. Днес кабинетът в оставка Денков/Габриел отчете свършеното по време на краткия си мандат.

Премиерът акад. Николай Денков отбеляза по-високите заплати на медиците, които в повечето болници не са факт, доставка на високопроходими линейки за труднодостъпните райони, електронните извинителни бележки за учениците, чието отпадане искат родители, лекари и учители, тъй като се оказаха платени и е-рецептите за антибиотици и антидиабетни медикаменти, които обаче още се предписват и на хартия. Министър-председателят призна, че има забавяне в проекта за изграждане на Национална детска болница, но подчерта, че е изработен нов график и той в момента се спазва без забавяния.

„Здравеопазването е една тежка система, в която промените изискват време и резултатите се очакват не веднага, а след известен период“, почти се оправда министър Христо Хинков, който със сигурност няма да е част от правителството след  ротацията, ако тя изобщо се случи. Той все пак подчерта, че основни приоритети до края на годината са изграждането на Национална детска болница и усъвършенстване на трансплантационния модел чрез отделянето на агенцията по трансплантации в самостоятелна структура. В плановете на ведомството са още продължаване на дигитализацията, разширяване възможностите за достъп до е-пациентското досие и нова СЕСПА, така че да се ограничи максимално периодичния недостиг на лекарства.

„Един от важните приоритети беше намаляване доплащанията и с увеличаване реимбурсирането на голяма част от медикаментите от Позитивния лекарствен списък постигаме в някаква степен и тази цел“, изтъкна проф. Хинков, визирайки намерението НЗОК да покрива на 100% лекарствата за сърдечносъдови заболявания от 1 април или от 1 септември. Със същото се похвали и финансовият министър Асен Василев, макар решението на Надзорния съвет на касата още да не е факт.

Здравеопазването се оказа основен приоритет и на друг министър – на транспорта. Георги Гвоздейков отчете като успех изграждането на въздушна спешна помощ, макар че първият ни медицински хеликоптер още не е литнал, а дори се появиха и съмнения за неговото техническо обезпечаване. 

СПОДЕЛИ