Присъствието на обучени кучета редуцира пристъпите на епилепсия

Освен това тренираният домашен любимец може да активира аларма, да донесе лекарство или телефон, да блокира движението на пациента или да смени позицията на тялото му, намалява и стреса

148
кучета

Присъствието на обучени кучета може да редуцира пристъпите при хората, страдащи от епилепсия, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Възможно е причината за това да е в намаляването на напрежението и тревожността. Научно изследване се е фокусирало върху група от 25 участници. При тях пристъпите са намалели с 31 % след няколко месеца в компанията на куче, обучено да помага на хора с епилепсия. При седем от участниците пристъпите са намалели с 50 до 100 %, се казва в резултатите от проучването, публикувано в сп. „Нюролъджи“.

Кучетата са обучени да разпознават пристъпа по движенията и звуците, издавани от собствениците. Тренираният домашен любимец може да бъде обучен да активира аларма, да донесе лекарство или телефон, да блокира движението на пациента или да смени позицията на тялото му. Компанията на кучето облекчава усещането за дезориентация и тъга.

Непредвидимостта на припадъците често е най-тежкият аспект на заболяването, каза Валери ван Хезик-Вестер от университета в Ротердам, Нидерландия. Задачата на тези кучета е да редуцират свързаното с пристъпите безпокойство и да спомогнат за намаляването на стреса, който може да ги провокира, се казва в резултатите от изследването. За целите на проучването са били избрани пациенти, резистентни на терапия и с висок риск от наранявания по време на припадък.

Независимо от разработката на множество медикаменти през последните 15 години около 30 % от хората с епилепсия страдат от персистиращи припадъци, отбелязва ван Хезик-Вестер.

Участниците са попълвали дневник за честотата и типа припадъци, както и въпросник на всеки три месеца. Проследяването на състоянието им е продължило три години.

СПОДЕЛИ