Проф. Ангелов: Търговците на лекарства са подчинили МЗ и ИАЛ

Има данни за незаконен износ на инсулин, СЕСПА става Биг Брадър, обяви председателят на парламентарната здравна комисия

197
СЕСПА
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

Ще предложим законодателни промени, с които да защитим обществения интерес, да ограничим всички онези практики, които се извършват на гърба на пациентите от търговците, както и да направим така, че специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарства (СЕСПА) да работи ефективно и да пази пациентите от възможността за нелегален паралелен износ. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на Комисията по здравеопазване проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) в почивката на днешното закрито заседание. На него за липсата на инсулин и други медикаменти в аптечната мрежа у нас се изслушват здравният министър проф. Христо Хинков, директорът на ИАЛ маг. фарм. Богдан Кирилов, ръководителите на ДАНС и  ГДБОП, както и представители на „Информационно обслуждане“ и агенция „Митници“.

„Ще направим промени в Закона за здравето и в Закона за лекарствените продукти в хуманна медицина. Ще предложим да се изгради СЕСПА наново, така че в реално време да показва наличности – нещо като Биг Брадър“, обясни проф. Ангелов, цитиран от БТА.

По думите му здравният министър може да изиска от НЗОК информация за всички пациенти по населени места, нуждаещи се от инсулин, като след това да се гарантира, че доставките по аптеки ще бъдат изпълнени. „В НЗИС от септември или октомври 2023 г. се съдържа информация от всички електронни рецепти, които са изпълнени за закупения инсулин“, уточни председателят на комисията.

„От всичко, казано до момента, изводът, който можем да направим, е, че търговците са подчинили Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата“, заключи проф. Ангелов. И добави, че в агенцията по лекарствата е установила, че инсулинът е в складовете, а не е по аптеките и не е при пациентите. „Виждаме, че изпълнителната власт обслужва търговският интерес“, разгневи се шефът на парламентарната здравна комисия.

Друго заключение според проф. Ангелов е, че има данни за незаконен износ на инсулин от страна, въпреки забраната. Проверка на ИАЛ е показала, че през последните дни в складовете на едро е имало 45 000 опаковки, при внесени в страната 230 000, съобщи Нова тв.

СПОДЕЛИ