Съветник на премиера: Покрай случая „Даная“ се родиха нови политически проекти

"В "Пирогов" са извършени няколко проверки от всички отговорни институции и в момента текат такива на прокуратурата - няма доказана лекарска грешка", категоричен е д-р Петър Грибнев

279
Д-р Петър Грибнев, съветник по здравните въпроси на премиера акад. Николай Денков

Случаят „Даная“ се политизира, въпреки твърденията на основателите на фондацията, че не е така. Това написа в профила си във фейсбук съветникът по здравните въпроси на премиера акад. Николай Денков – д-р Петър Грибнев. По думите му покрай протестите на майката на починалото в „Пирогов“ 15-годишно момиче – Ани Стоянова и бившата депутатка от ДБ Кремена Кунева дори са се появили нови политически проекти. „А това е много вредно за устойчивостта на системата“, посочва д-р Грибнев, без обаче да пояснява кои са тези политически проекти, нито как точно случаят е бил политизиран.

Според съветника на премиера резултатът от проверката на АДФИ, който не отчита нарушения в болницата, поставя под съмнения предходния доклад на звено „Вътрешен одит“ към МЗ, както и решението на здравния министър проф. Христо Хинков да освободи директора д-р Валентин Димитров. „В „Пирогов“ са извършени няколко проверки от всички отговорни институции и в момента текат такива на прокуратурата. Няма доказана лекарска грешка“, категоричен е д-р Грибнев, който беше зам.-здравен министър при назначаването на д-р Димитров за шеф на „Пирогов“.

Скенер.нюз напомня, че политическа кариера на д-р Петър Грибнев започна именно с протести за свалянето на един болничен директор, та може би затова той провижда някакви скрити амбиции и намерения в действията на Ани Стоянова и Кремена Кунева. С които нито той, нито министър-председателят прецениха за удачно да се срещнат и да ги изслушат.

Иначе съветникът на премиера Денков изтъква в поста си и постигнатото в сектор „Здравеопазване“ за изминалите 9 месеца. То не е много, дори и според него: подписан анекс към НРД 2023-2025; проектите по ПВУ се изпълнявали в задоволително темпо; пристигането на първия медицински хеликоптер; евентуалното спасяване на проекта за модернизацията на спешната помощ. Толкоз. Ама с няколко „но“-та. Министерски съвет няма никакво отношение към рамковия договор, освен че здравният министър като член на кабинета го подписва церемониално. Този МС има общо с пристигането на първата въздушна линейка, само доколкото хеликоптерът кацна у нас по време на неговия мандат. Но все още не е литнал.

СПОДЕЛИ