Откриха нов вид деменция, 40% са застрашени

Опитват да спрат LATE с лекарство за сърце

300
деменция

Учени откриха нов вид деменция, която освен опустошителна, се оказва и неочаквано широко разпространена. Болестта има сходни симптоми с тези на Алцхаймер, но е с принципно различен биохимичен механизъм – открива се натрупване на белтъка TDP-43 в мозъка, докато при Алцхаймер патологията е свързана с tau протеина и бета-амилоидите. С научен консенсус световната неврология нарича новата деменция LATE  (Лимбично-преобладаваща свързана с възрастта енцефалопатия TDP-43 или Limbic-predominant age-related TDP-43 encephalopathy).

Според убедително като мащаб изследване на 6200 случая от 5 държави – САЩ, Австрия, Финландия, Великобритания и Бразилия, мозъчните промени се откриват при приблизително 40% от по-възрастните хора и до 50% при пациенти с Алцхаймер. Тринадесетте изследователски центъра, ангажирани в проекта, публикуваха резултатите си от аутопсии, генетични и клинични данни в специализираната медия Acta Neuropathologica, съобщава „24 часа“. Включването на толкова много високотехнологични центрове и профилирани учени е безпрецедентно, въпреки че е имало предишни доклади за LATE от отделни изследователски екипи. Обобщаването на извадките показва, че повече от една трета от мозъците имат LATE патология със загуба на памет и празнини в мисленето и разсъжденията. Заболяването може да започне още на 65 години и рискът нараства с възрастта.

Обединеното кралство започва първото в света клинично изпитване за новооткритата форма на деменция. „Чрез прости кръвни тестове и изследване на гръбначно-мозъчна течност може да сме в състояние да кажем, че заболяване, което изглежда като Алцхаймер симптоматично, всъщност е LATE патология“, казват изследователите. Те се надяват, че лекарството в изследването може да забави или дори да спре новата деменция като терапия, модифицираща заболяването. А медикаментът с анти-TDP вазодиализиращ и е за сърдечна недостатъчност и стенокардия и се използва в целия, свят без САЩ. Изследователите вярват, че терапията ще забави или дори да спре новата деменция.

Проф. Пийт Нелсън, председател на фондация за болестта на Алцхаймер към Университета на Кентъки, е един от групата международни изследователи, открили новата форма на деменция. Мотивацията, която движи работата му, както почти винаги е лична. Баба му умира от Алцхаймер и той е свидетел на разказите на своята майка за ужасяващото развитие на болестта. Сега ученият е част от екипа на клиничното изпитване.

Подозират се наследствени фактори, предразполагащи към развитие на деменция. Генетичните изследвания на Нелсън сочат ключов елемент от калиевия канал, който поддържа нервните клетки. Вероятно влияе и околната среда.

СПОДЕЛИ