Проф. Ангелов: Хинков да подава оставка още днес

Ако е мъж, здравният министър да спази обещанието си след доклада на АДФИ, в който няма данни за финансови нарушения в "Пирогов", заяви председателят на ресорната парламентарна комисия

262
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

След Одитния доклад на Държавната финансова инспекция в „Пирогов“, който завършва със заключение за липса на финансови нарушения, корупционни практики или престъпления, здравният министър проф. Христо Хинков трябва още днес да си подаде оставката, тъй като така правят мъжете. Така председателят на ресорната парламентарна комисия проф. Костадин Ангелов коментира пред БГНЕС проверката на АДФИ в спешния институт, която трябваше да потвърди или да отрече думите на проф. Хинков, че в „Пирогов“ има финансови нарушения. 

„Аз се запознах с доклада, в него няма открити данни за престъпление, няма актове за начет, има няколко акта за административни нарушения, които са, бих казал, нормални – във всяка една работа винаги има административни нарушения. За мен този Одитен доклад доказва, че начинът на управление на „Пирогов“ е стабилен и всичко онова, което каза министърът на здравеопазването, е невярно“, обясни проф. Ангелов. Той напомни, че проф. Хинков е дал дума, че ако финансовата инспекция не докаже данни за престъпления и финансови злоупотреби, ще си подаде оставката. „Призовавам го още днес да я депозира в МС“, добави председателят на парламентарната здравна комисия.

Той също така уточни, че АДФИ е към Министерството на финансите, което се управлява от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

По-рано днес от „Пирогов“ първи съобщиха за приключилата финансова инспекция, а от МЗ отговориха, че все още не са получили доклада на АДФИ и напомниха, че проверката на прокуратурата не е завършила.

СПОДЕЛИ