Съдят държавата за дискриминация на хората с епилепсия

От 65 000 българи, от които 20 000 деца, страдащи от заболяването, едва 28 000 се лекуват с медикаменти, които се заплащат от НЗОК

162
епилепсия

В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 000, каза за БТА Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. По думите ѝ в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от населението. „От близо 65 000 българи, засегнати от заболяването, една трета са деца“, обясни Събева.

Едва 28 000 от българските пациенти се лекуват с лекарства, заплащани от НЗОК и затова от пациентската организация ще заведат съдебно дело срещу държавата. „Искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст, тъй като някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента“, посочи Събева.

Тази година Световният ден за борба с епилепсията е под мотото „Заедно за подкрепа и осведоменост“. Предвижда се днес да бъде открита виртуална изложба „Обичам живота“, която ще бъде представена във фейсбук, на страницата на асоциацията. В изложбата са включени творби, създадени от деца и възрастни, страдащи от епилепсия.

Отворени врати ще има в столичния Дневен център за деца и лица с увреждания „Безброй чудеса“. Предвидена е и среща с Надежда Бачева, заместник-кмет на София по социалните дейности и интеграция на хора с увреждания, както и с Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община.

В 18:30 ч. днес НДК ще бъде осветен в лилаво – цветът на хората с епилепсия. Очаква се на събитието да присъстват евродепутатът Цветелина Пенкова, както и Деница Сачева, председател на парламентарната комисия по социална и демографска политика, и Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията, представители на Столична община и др.

СПОДЕЛИ