„Медицинската ДАНС“ на проверка в спешните центрове

Стари линейки, лош триаж и несвоевременно изпълнение на сигнали, са част от констатираните нарушения, а проблемите са ниски заплати и агресия от страна на пациентите и техните близки

135

Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), известна и като „Медицинската ДАНС“, извършва проверка на функционирането на спешната медицинска помощ. Целта й е да бъде уточнено кадровото обезпечаване, финансирането, наличието на линейки и апаратура, на спешни отделения и центрове, насочване на пациентите, функционирането на националната система за спешни повиквания 112, спазване на медицинския стандарт, достъп до медицинска помощ в отдалечените населени места и др. Това заяви изпълнителният директор на ИАМН Иванка Динева по време на дискусия за състоянието на спешната помощ, организирана от КТ „Подкрепа“.

Динева уточни, че до 31 март ще е подготвен анализ, който е свързан с тези поставени точки. По думите й трябва да се утвърдят единни стандарти и да е ясно за какво пациентите могат да се обърнат към центровете за спешна медицинска помощ, а за работещите да има стимули.

„Автопаркът на ЦСМП е в доста окаяно състояние, голяма част е с над 300 000 км и с повече от седем години експлоатационен период“, каза още Динева. По думите ѝ най-честите нарушения на стандарта за спешна медицинска помощ са неправилно провеждане на комуникационен триаж чрез интервюто от диспечерския екип. Допуска се да се обслужват неспешни състояния. Не се извършва на места медицински транспортен триаж, има несвоевременно изпълнение на сигнали. „Освен това спешните центрове нямат актуална информация къде и какви легла има свободни и виждаме, че често се случват фатални инциденти, защото даден екип обикаля лечебните заведения“, подчерта директорът на ИАМН. И изреди още пропуски като това, че прегледите на пациентите не се регистрират в журналите, не се попълват и фишове.

На този фон от КТ „Подкрепа“ поискаха промяна на категорията на труд, увеличение на заплатите, добавка за нощен труд, допълнителни ваучери за храна, подобряване на униформите и облеклото на спешните медици. Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров пък проблемите са резултат от дългогодишна грешна политика, а двата основни проблеми в ресора са агресията срещу медицинския и немедицинския персонал и заплащането. Той дори предложи възнагражденията в спешна помощ да се изравнят с тези на работещите в МВР, макар че редовите полицаи не получават по-високи заплати от спешните медици.

СПОДЕЛИ