Гражданска инициатива ще поправя катастрофиралото детско здравеопазване

През следващите 3 месеца "Даная за живот" ще събира подписи в подкрепа на 6 искания, които властта да бъде задължена да изпълни

268
родители

За спешни реформи в катастрофиралото детско здравеопазване се обявиха основателите на фондация „Даная“ и 67 влиятелни обществени фигури, които учредиха гражданска инициатива „Даная за живот“. Сред членовете на инициативата са адвокати, писатели, артисти, музиканти, журналисти, икономисти, спортисти, блогъри, режисьори, учени, университетски преподаватели, учители, еколози, инженери, предприемачи. Председател на инициативния комитет е бившият депутат от ДБ Кремена Кунева.

През следващите 3 месеца „Даная за живот“ ще събира подписи в подкрепа на конкретни обществени искания с определен срок за изпълнение. „Детското здраве е приоритет на властта само на думи и нейното бездействие убива бъдещето, превръща родителите в просяци, в емигранти или в потънали в скръб и самообвинения майки и бащи, нагнетява враждебност между родители и лекари, докато и едните, и другите сме безпомощни жертви на политическата импотентност и корупция“, категорични бяха присъстващите.

В петиция те настояват за създаването на дигитална информационна система за всички детски клиники, която да насочва семействата към най-подходящото лечебно заведение според местоживеенето и състоянието на детето. Друго искане е разкриването на гореща телефонна линия с единен национален номер за подаване на сигнали за проблеми и за подкрепа на родителите на деца-пациенти.

От инициативата настояват за въвеждане на правила за добра медицинска практика за всички специалности, проверка и актуализиране на медицинските протоколи в спешната и неотложната помощ, публичен достъп до протоколите на интернет страниците на болниците и в дигиталната платформа.

Въвеждането на система за качествен контрол на междуболничната и вътреболничната комуникация с проследимост на решенията, действията и отговорностите е друго искане в петицията. От „Даная за живот“ настояват за въвеждане на задължително продължаващо медицинско обучение за всички специалности и преструктуриране на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в независими орган.

„След 3 месеца тези искания ще бъдат внесени в Народното събрание, Министерския съвет и Министерството на здравеопазването, които трябва да отговорят до още 3 месеца с конкретни действия или да аргументират публично отказа си да започнат реформи. Защото децата ни не са счупени играчки, които могат да бъдат подменени. Системата обаче може да бъде поправена“, категорични са от „Даная за живот“.

СПОДЕЛИ