Ваня Григорова оглави здравната комисия в СОС

Най-наболелите проблеми на общинските болници в София са липсата на персонал и недофинансираните клинични пътеки

191
Ваня Григорова
Ваня Григорова

Кандидатът за кмет на БСП Ваня Григорова е новият председател на здравната комисия в Столичния общински съвет. След като вчера местният парламент най-после си избра временен председател – Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС, сега очакванията са общинарите да започнат и да работят.

В проектобюджета за 2024 г. Столичната община предвижда общо 104 млн. лева за здравеопазване. В капиталовата програма са заложени средства за подобряване на условията в общинските многопрофилни болници и поликлиники. Столичната община осигурява и 10.5 млн. лева за финансиране на болнични услуги, които не се поемат от НЗОК. Разработва се и програма за привличане и задържане на специалисти в сектор „Здравеопазване“.

Общо 12 са общинските лечебни заведения в София, които осигуряват болнична помощ – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта МБАЛ, Пета МБАЛ, две АГ болници (Първа АГ „Св. София“ и АГ болница „Шейново“), Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания, Център за кожно-венерически заболявания и специализирани болници за продължително лечение и рехабилитация в Бухово, Кремиковци и Панчарево.

Ниската стойност на клиничните пътеки и нуждата от повече средства за допълнителни болнични дейности, които не се покриват от НЗОК, пък са едни от най-големите проблеми на общинските болници според техните директори. Преди два дни, на среща с кмета Васил Терзиев, те алармираха и за сериозен недостиг на персонал – основно медицински сестри, млади лекари, но дори и санитари.

СПОДЕЛИ