Проф. Хинков обявява и отменя конкурси за директори на болници всяка седмица

Този път здравният министър прекрати надпреварата за шеф на столичната "Св. Наум", която сам насрочи преди 10 дни, като преди това вече веднъж беше отменена

227
Хинков
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

На здравния министър проф. Христо Хинков вече сигурно му се вие свят от обявяване и отменяне на конкурси за директори на болници, при това още преди ротацията на кабинета Денков/Габриел, след която сам обяви, че напуска поста. Днес Хинков отново отмени насрочената надпревара за ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение по неврология и психиатрия „Св. Наум“, съобщиха от ведомството на сайта си.

Припомняме, на 19 януари здравният министър пусна конкурси за шефове на 10 ключови болници, сред които беше и „Св. Наум“. Три дни по-късно неговият заместник проф. Илко Гетов ги отмени, като това се случи докато проф. Хинков беше в командировка в чужбина. Преди десетина дни обаче министърът отново обяви конкурс, но само за директор и борд на „Св. Наум“, а днес го отмени.

И това не е първи случай. Само преди дни Хинков уволни шефа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен доц. Цветан Луканов, после отрече, а в понеделник се оказа, че временният нов директор проф. Димитър Стойков е вписан в Търговския регистър, но от МЗ обясниха, че са спрели вписването и в същия ден обявиха конкурс.

А единственият директор – този на „Пирогов“, когото проф. Хинков много държеше да смени, все още си е на поста. И докато д-р Валентин Димитров засега остава начело на спешния институт, макар че съдът постанови, че той няма право да обжалва отстраняването си, здравният министър беше подложен на критики и от свои, и от чужди. 

Формално няма проблем нито с избора на нови директори на държавните болници, тъй като на сегашните мандатите им изтичат, нито с решението за спирането на конкурсите. Възникват обаче някои въпроси: Защо месец преди да напусне МЗ проф. Христо Хинков бърза да назначи бордове и директори на ключови лечебни заведения и кой му нарежда да го прави или в този конкретен случай да не го прави?

 

СПОДЕЛИ