Депутатите пак не харесаха здравната стратегия, ще я редактират

Приеха обаче по-строгия контрол за лекарствата

276
Ангелов
Проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната здравна комисия

Националната здравна стратегия 2020-2030 г. за втори път не се хареса на депутатите от ресорната парламентарна комисия и след като преди две години те я върнаха на МЗ за поправки, сега решиха сами да се заемат с редактирането й.

По предложение на председателя на комисията проф. Костадин Ангелов депутатите единодушно гласуваха да бъде създадена работна група към комисията, която да нанесе поправки в стратегията и тогава тя да бъде внесена в пленерна зала, вместо отново да минава по по-дългата писта от здравното министерство през Министерски съвет до НС. В работната група ще участват всички депутати от здравната комисия, представители на МЗ, на експертните съвети към ведомството и на неправителствени организации. Проф. Ангелов покани и всички заинтересовани страни, граждани и НПО-та също да направят предложения и да ги изпратят на имейла на здравната комисия, публикуван на сайта на парламента.

Според народните представители стратегията е само козметично променена от предишния път, като е усложнен езикът, на който е написана и сега той бил „брюкселски“. Проф. Ангелов дори я нарече създадена от изкуствен интелект. По думите му има и противоречия, като например там е записано, че ще има генерично заместване, а министър Хинков се е изказал против него.

Депутатите отбелязаха, че напълно липсват политиките, очертани от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков в началото на мандата му, както и че срокът за изпълнението на амбициозните планове, заложени в нея, вече е твърде кратък. Според доц. Джевдет Чакъров от ДПС няма и яснота кой и как ще изпълнява заложените мерки, както и че липсват индикатори за отчитане. „Запознахме се с този епохален труд – „Война и мир“ на МЗ, ако е търсен обем, то целта е постигната“, иронизира Маргарита Генчева от „Възраждане“.

На днешното си заседание здравната комисия прие на второ четене поправките в Закона за лекарствата на Лъчезар Иванов и група народни представители от ГЕРБ. С тях се подобрява контролът и проследимостта на медикаментите, тъй като Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще предоставя всеки ден информация за свързващия код между националния номер на всяка опаковка и верификационния на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП). Ако тази информация липсва, то съответното лекарство няма да бъде заплащано от НЗОК. Освен това се подобрява достъпа на МЗ, касата и ИАЛ до данните от системата на Българската организация за верификация на лекарствата, а при отказ такава да бъде предоставена са превидени глоби до 15 000 лева.

СПОДЕЛИ