Вдигнаха „Спартан“-а, за да закара болно дете от София до Хамбург

НЗОК спешно разреши финансиране на лечението на няколко малки пациенти в чужбина

172

Пациент е транспортиран със самолет „Спартан“ от София до  Хамбург, съобщиха от Министерството на отбраната. Екипаж от 16-та транспортна авиобаза във Враждебна е задействан днес. Полетът е от София до Хамбург и обратно. На борда има и медицински екип, оглавяван от директора на Педиатрията д-р Благомир Здравков.

Самолетът е излетял в 10:46 ч. от летище София и е кацнал на летището в Хамбург в 14:26 ч. Командир на екипажа е капитан Евгени Златанов, помощник-командир е капитан Дичко Узунов, борден инженер – капитан Андрей Андреев и технически сътрудник – старши сержант Димитринка Влахлийска.

Военнослужещите от транспортната авиобаза осигуряват медицинския транспорт по заявка на Министерството на здравеопазването и с разрешение от началника на отбраната.

Скенер.нюз научи, че става дума за 4-годишно дете с остра чернодробна недостатъчност, на което ще му бъде направена трансплантация в Германия. От съобщение на НЗОК пък стана ясно, че фондът спешно е одобрил документите за финансирането на интервенцията на детето.

Здравната каса спешно е одобрила лечението в чужбина на още няколко деца с тежки диагнози. „Пълно съдействие бе оказано на 5-годишната Ива, диагностицирана с тумор на малкия мозък, която се нуждае от скъпоструващо лечение в клиника в чужбина за протонна терапия, а сумата за това е непосилна за семейството. Детето днес вече е било прието за лечение в клиника в Испания“, отбелязват от НЗОК.

Буквално за дни в платформата pavelandreev.bg бяха събрани над 664 000 лева. Животът на момиченцето се променя драстично малко преди Коледа, когато е диагностицирано с тумор на малкия мозък. В началото на тази година е направена операция в „Пирогов“, за да се отстрани по-голяма част от тумора. След направени изследвания той се оказва злокачествен и много бързо растящ медулобластом, в последния 4-ти стадий, като вече са се образували няколко разсейки в гръбначния мозък. Единственият шанс за живота на Ива сега е да се направи протонна терапия, последвана от химиотерапия. Ако лечението на Ива бъде покрито от касата, събраните дарителски средства ще отидат за други кампании, каквато е практиката на платформата.

В момента спешно се подготвят документите за одобряване на трансплантация на стволови клетки и CAR терапия на дете с остра лимфобластна левкемия в лечебно заведение в Вюрцбург, Германия, съобщават още от здравния фонд и допълват, че продължава своевременното разглеждане на още няколко спешни случаи за лечение на деца в чужбина, с цел запазване живота и здравето им и предотвратяване на по-нататъшни усложнения.

СПОДЕЛИ