Проф. Илко Гетов ли ще наследи проф. Хинков?

МЗ проверява болница "Лозенец" за източване на средства от НЗОК, чакаме съгласуване от ЕК за промяна на формулата по СЕСПА

266
Гетов
Снимка: БГНЕС

Зам.-здравният министър проф. Илко Гетов заяви, че не знае дали той ще наследи поста на проф. Христо Хинков след ротацията. В отговор на въпрос на БНТ дали той ще е новият министър на здравеопазването, проф. Гетов обясни, че все още никой не е говорил с него за това и трябва първо на по-високо ниво да се реши този въпрос. Припомняме, проф. Хинков обяви своето оттегляне след ротацията, а едно от имената, които се спрягат за здравен министър, е именно това на проф. Илко Гетов.

МЗ е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата в болница „Лозенец“, съобщи още зам.-здравният министър. По думите му се очаква доклад по тази проверка в края на февруари и тогава ще има повече яснота по случващото се там. Припомняме, НЗОК вече направи проверка по сигнал на доц. Добри Хазърбасанов за източване на обществени средства чрез отчитане на дейности, които не са били извършени, и поиска да й бъдат възстановени  349 272 лева.

„За съжаление, цялата тази история и в болница „Лозенец“, и в „Пирогов“ много влияе върху имиджа и отношението към системата на здравеопазване. Носят негативи както за болниците, така и за лекарите, за медицинските специалисти. Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо“, посочи проф. Илко Гетов.

Според него няма как в една толкова важна система, в която има толкова много пари, както е здравеопазването, да няма интереси. „Те могат да бъдат икономически, политически, лобистки, но е въпрос на баланс те да не доминират над обществения интерес“, добави Гетов по повод на спрените конкурси за директори на болници и твърденията на министър Хинков, че има твърде много политически назначения в ръководствата на лечебните заведения. „Конкурсите за директори на болници ще бъдат обявени, когато наближи времето за всеки един, тъй като изтича мандатът им, но на този етап те са спрени, за да се прецени кой кога да бъде обявен“, уточни зам.-здравният министър.

Той коментира и новия механизъм, по който ще се плащат онколекарствата, който парламентът прие миналата седмица. „Имаме точна времева рамка, в която министерството трябва да разпише наредбата, в която ще бъде определен начинът за постигане на среднопретеглената цена. Другото важно нещо е, че се възприе принципът за шестте месеца, в които всички работещи с тези лекарства знаят какви са таваните на цените. Заложен е и още един механизъм – че ако има разлика от 20% и повече, фармацевтичните компании ще възстановяват разликата на НЗОК“, каза проф. Гетов и подчерта, че така се гарантира да няма липса на лекарства за онкологично болни пациенти.

По отношение на недостига на лекарства той заяви, че предложената от МЗ формула за проследяване е изпратена за съгласуване с Европейската комисия. „Тя засяга общоевропейския проблем – свободното движение на стоките, и поради тази причина тя трябва да получи одобрение от всички 26 страни членки на ЕС плюс ЕК. Там е променен прагът за забрана за износ – вместо 65% на 100%, въведени са облекчения за паралелните търговци, така че техните лекарства по-бързо да могат да достигат до пазара“, каза проф. Гетов.

В същото време здравният министър проф. Христо Хинков обяви пред NOVA NEWS, че „Пирогов” е сериозен пример за липсата на политическа подкрепа за действията му. Той защити отново решението си да поиска отстраняването на директора д-р Валентин Димитров, като уточни, че първо трябва да бъде назначен временният шеф, когото той посочи – д-р Константин Димов, а след това да бъде обявен конкурс. „Проблемът там е в управлението, в това има ли държава и какви са правомощията на принципала. Ако министърът е установил нарушения, би трябвало да може да вземе решение за отстраняването на даден директор. Резултатът беше страшен скандал в цялото публично пространство. Настъпих оголен нерв, който възбуди всички тези реакции”, заяви Хинков.

Той за пореден път подчерта, че не се спазва принципът, че здравеопазването няма цвят. „Сблъскват се най-различни партийни интереси. Това много затруднява управлението на самата система”, призна министърът. И обяви, че най-голямото му разочарование е, че премиерът акад. Николай Денков е уволнил заместника му д-р Бойко Пенков, а пък негови съпартийци са говорили публично, че имат само един министър – на правосъдието.

СПОДЕЛИ