Сигнал за източени 300 000 лева от НЗОК от болница „Лозенец“

Началникът на Клиниката по кардиология в лечебното заведение е уведомил МЗ за корупционни практики, от лечебното заведение признават за пропуски, но отричат закононарушения

205

За корупционни схеми за над 300 000 лева в болница „Лозенец” сигнализираха д-р Добри Хазърбасанов, началник на Клиниката по кардиология, както и лекари от отделението му.

„Писмото, което е изпратено от колегите ми до министъра на здравеопазването и ресорната парламентарна комисия, съдържа сигнал за неправомерно отчитане на клинична пътека с всичките атрибути, които трябва да има там. След направена проверка се потвърди, че тези нарушения са извършени. Става въпрос за 58 пациенти по една клинична пътека в Отделението по съдова хирургия“, заяви по Нова телевизия д-р Хазърбасанов.

Лекарят обяснява, че когато има стеснение на кръвоносен съд, той се документира по съответния начин с ангиография, цветна снимка или скенер. Вижда се, че има някакво стеснение, прави се процедура, при която катетър се вкарва в тялото и се записва на съответното устройство. „Но тези неща липсват, а за това НЗОК плаща около 4500 лв. За да се документира, касата изисква да е записано на външен носител. Но нещата, които са правени, са фиктивни. Печели се от парите от НЗОК, които отиват за болницата, няма персонални печалби“, разказа кардиологът.

По думите му, след подадения сигнал от него и колегите му, са започнали и заплахи. „Това, което се случва в болницата през последната седмица, са постоянни натяквания за това какви ще са последствията за работещите там. Заплахите са към колегите, които работят в клиниката – моят екип. За тях това е болезнено, аз не се чувствам заплашен. Благодаря им, че не си мълчат, а са направили нещо достойно”, добави д-р Хазърбасанов.

По думите на заместник-директорът по медицинската част на УМБАЛ „Лозенец“ д-р Светлин Сталянов проверката от НЗОК е установила пропуски в изпълнение на пътеката и попълване на документацията, но нямало данни за законови, морални и етични нарушения. „В периода, в който става това действие, системата не е функционирала. Извършвани са изследвания, правени са записи на процедурите, но по една или друга причина те не са качвани. Първоначално възниква технически проблем, който е отстранен и след това доцент Хазърбасанов устно забранява да се качват филми от образните изследвания от факса. По принцип няма право на това“, оправда се зам.-директорът.

Според д-р Хазърбасанов обаче това не е вярно. „Не съм издавал подобни заповеди. Тогава бях в отпуск. Това е манипулация и откровена лъжа, с която се опитват да отместят вниманието от същественото. Във факса архивирането на документите въобще не влиза. За съжалениe, машината постоянно създава проблеми и не може да се разчита на нея. Архивирането за нуждите на клиничните пътеки се извършва на други носители“, уточни шефът на Клиниката по кардиология на „Лозенец“.

СПОДЕЛИ