Хинков: Най-големият проблем в здравеопазването са политическите назначения

Здравният министър обяви, че забраната за износ на инсулин остава още месец, а проверки ще трябва да покажат дали болниците не рекетират пациентите с избор на екип

186
Хинков
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

Най-големият проблем в здравеопазването са многото политически назначения, призна здравният министър проф. Христо Хинков в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР.

„Най-големият проблем в здравеопазването за мен вече се очертава даже не това, че не може да се съчетае частният капитал с държавните болници и се получава някаква конкуренция, а това, че има много политически назначения и че всъщност се правят основно политически назначения в система, която не е политизирана и не трябва да служи на политиката“, обясни той. По думите му става въпрос за назначаване на директори на болници и на регионални здравни инспекции, като отбелязва, че е видял това през мандата му като министър.

„Мисля че това е голяма грешка“, коментира проф. Хинков, чийто проблем се оказа именно невъзможността той да прави такива назначения (справка „Пирогов“ и заместниците му), въпреки че започна мандата си със заявка за чистка, както стана ясно в „онзи запис“ на онлайн съвещание на „Продължаваме промяната“. Министър Хинков изказа мнение, че настоящият директор на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров също е политическо назначение. Припомняме, той зае поста по времето на мандата на ПП и проф. Асена Сербезова.

Твърдо е решението ми да не остана в правителството след ротацията, коментира още министърът. Той каза, че ще препоръча на наследника си да бъде твърд, да бъде по-внимателен от него, да бъде честен и да мисли за хората.

„В петък дойде поредното доказателство, че съм правилно решил да се оттегля, защото след тримесечно забавяне дойде финансовата обосновка от Министерството на финансите за един основен законопроект за лечебните заведения, където има промени, които са ключови и анонсирани още в началото на моя мандат. Връща се с доста неясни аргументи. Това ми дава сигнал, че ще е трудно, дори невъзможно да водя здравна политика, която аз мисля, че е правилна“, мотивира се министърът. И даде още един пример – че иска да открие отново Агенцията за трансплантации, която е закрита при управлението на ГЕРБ, но „човекът, който закри тази агенция, сега пише мотивите за отказ от финансова обосновка на този законопроект, който връща обратно агенцията, имам предвид човек от финансовото министерство, който преди това е бил заместник-министър в МЗ“, призна още Хинков, вероятно визирайки Жени Начева.

Във връзка със забраната за износ на инсулин, който изтича през януари, министър проф. Хинков обяви, че е взел решение да удължи тази заповед вероятно с още един месец. „Проблемът е много деликатен и на европейско ниво, в момента в ЕК се работи върху т.нар. нов фармацевтичен пакет, който ще се опита да реши тези проблеми, свързани с легалния реекспорт“, посочи той. По думите му проблемът в България е, че не може да се създаде все още изцяло действаща система, която да контролира пътя на лекарството от изписването му до продажбата му на пациента. Според Хинков заповедта за мораториум е постигнала ефект, като добави, че има доказателства, че в момента няма сигнали за недостиг на инсулин. Той отчете обаче, че не може още дълго време със забрана да се спира реекспортът.

„Искрено се надявам бюджетът за здравеопазване да отиде при хората, да отиде при работещите в здравеопазването, така че те да не напускат, да отиде при младите лекари, при специализантите, да отиде за лекарства, да не се изнасят нерегламентирано тези скъпи лекарства – да има ефект от този голям, безпрецедентен бюджет“, коментира още министър Хинков, като припомни, че става въпрос за над 8,1 млрд. лева бюджет за НЗОК. Той предупреди обаче, че ако не се предприемат и другите мерки, които да спрат изтичането на тези средства, те ще бъдат „като излята кофа вода в пясъка“.

Здравният министър съобщи още, че е възложил на агенция „Медицински надзор“ целенасочени проверки в болниците за избора на екип, тъй като по думите това се превръща в рекетиране на пациентите и почти задължително условие да те приемат за операция.

СПОДЕЛИ