Проф. Габровски: Колегата е нарушил правилата в интерес на Даная

Специализантите не са втора ръка лекари, направили сме всичко възможно да спасим детето, коментира зам.-директорът на "Пирогов"

296
Габровски
Проф. Николай Габровски, зам.-директор на "Пирогов"

„Колегата специализант, когато е разбрал за състоянието на детето, се е обадил на лекуващия хематолог на Даная. Той е казал, че трябва да се започне лечение с този медикамент NovoSeven, да дойде някой да го вземе“, обясни зам.-директорът на „Пирогов“ и началник на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски пред БНТ във връзка с констатациите във втората проверка на агенция „Медицински надзор“ по случая „Даная“. Припомняме, вчера стана ясно, че са открити нарушения при предписването и отпускането на лекарствния продукт в „Пирогов“ и ИСУЛ.

Проф. Габровски каза още, че медикаментът е доставен от друга болница не защото в „Пирогов“ нямат такова лекарство, а защото процедурата по отпускането е бавна. То струва хиляди левове и по думите му рядко се изписва. В случая е било необходимо да се реагира незабавно. Според неврохирурга колегата му е действал по съвест и в интерес на пациента, въпреки че е допуснато административно нарушение.

Случаят „Даная“ нашумя през месец май миналата година, когато момичето беше прието с хематом след удар в главата и почина въпреки направената операция. Майката на детето – Ани Стоянова обвини „Пирогов“ за смъртта на детето си и поиска оставката на директора, а болницата стана обект на множество проверки.

Зам.-директорът на „Пирогов“ акцентира върху това, че не трябва да се говори за специализантите като за втора ръка лекари, а пък тези в спешния институт виждат, участват и решават толкова много и тежки случаи, колкото повечето специалисти не поемат дори в Европа.

„Това, което се е случило е, че два флакона от това лекарство са взети от ИСУЛ, транспортирани са от майката до „Пирогов, предадени са на лекарите и те са приложили медикамента. Принципно медикаменти отвън не трябва да се прилагат, но има извънредни ситуации“, уточни проф. Габровски. „Има правила за анализа на такива ситуации, които са разписани. Много е лесно да се говори отстрани, но ние знаем отговора на задачата. Специалисти, неспециалисти казват „тука е трябвало да се направи еди как си“. Това сега е много лесно, но в ситуацията, в която е човекът на място, тогава нещата изглеждат различно“, добави зам.-директорът на „Пирогов“. Според него голяма част от твърденията, на които хората базират своите статуси във фейсбук, не почиват на верни факти. „Аз няма как да споря с майката на Даная, но много искам да споря с колегите, които се опитват да нагнетяват напрежение, както и с колегите, които дават становища във фейсбук“, каза още той.

На въпроса дали се оказва политически натиск върху „Пирогов“ , проф. Николай Габровски отговори, че не допуска, че е възможно политическите партии да използват случай като „Даная“, за да си разчистват сметките. „Не допускам в главата ми да се появи и сянка от мисъл, че е възможно политическите сили да си разчистват сметките, използвайки случай, свързани със смъртта на дете. Това не мога да си го представя, защото колкото и да са разделени партиите трябва да има теми, които ги обединяват и смъртта на едно дете е такава тема“, подчерта проф. Габровски. Но допусна, че може да има други хора, които наливат масло в огъня заради лични или професионални подбуди. „Не изключвам искането за оставка да е заради колеги“, уточни зам.-директорът на спешния институт.

„Ако изходът е добър, ако ние сме положили много усилия детето се спасява, ние сме ангели в бели престилки, ако изходът, обаче е неприятен, ние сме демони. Истината е, че ние сме хора“, заяви доц. Богдан Младенов, началник клиника по детска анестезиология и интензивно лечение в „Пирогов“. По думите му са направени всички възможни консултации за 15-годишното момиче. И добави, че българският закон позволява специализанти да дежурят в болниците, което и се случва в повечето лечебни заведения.

СПОДЕЛИ