Болнични сдружения: Веднага спрете медийната война срещу „Пирогов“

Възмутително е човешката трагедия да се използва по такъв очевидно неморален начин за каквито и да са задкулисни цели, заявяват в позиция университетските и областните лечебни заведения

250

От Асоциация на университетските болници и Националното сдружение на областните болници за многопрофилно активно лечение настояват в обща декларация незабавно да се прекрати медийната война срещу „Пирогов“.

Публикуваме позицията на болничните сдружения без редакторска намеса:

Внимателно следим поредните опити за целенасочено и режисирано разединение на нашето общество чрез противопоставянето на пациенти срещу лекари. Подетата нова медийна кампания срещу УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и лично срещу нейния директор д-р Валентин Димитров е недопустима и особено осъдителна. Тъжният изход от борбата, която колегите са водили по всички правила на медицината за живота на едно младо момиче, явно е подходящ повод за някого да нагнетява напрежение в обществото чрез властта на медиите.

Настояваме цялата медийна война срещу „Пирогов“ незабавно да се прекрати. И в най-добрите болници в света, за съжаление, въпреки всички положени усилия, пациенти умират. Има състояния, в които и най-способните лекари са безсилни. Възмутително е човешката трагедия да се използва по такъв очевидно неморален начин за каквито и да са задкулисни цели. Крайно време е представителите на средствата за масова информация да осъзнаят своята отговорност пред обществото за начина, по който отразяват събитията, за трибуната, предоставяна на всякакви организации, които не подлежат на отчет и контрол.

Призоваваме нашите сънародници, които имат възможност, както и тези, на които им е служебно вменено, да положат всички възможни усилия това негативно за цялото ни общество явление да спре! Медиите са власт, но тя трябва да се използва за нашето общо благо, а не за уронване на престижа и доброто име на отделни хора, на институции, на цели съсловия. Злоупотребата с медийното влияние нанася непоправими вреди, при това не толкова на конкретните лекари и лечебни заведения, а на пациентите, като подкопава доверието им в нас, следователно във възможността да им помогнем.

Необходимо е незабавно да бъде прекратена порочната практика да се тиражират по този начин, чрез тенденциозни репортажи и коментари, всякакви подобни казуси. Евентуалните претенции на засегнати лица следва да се решават от компетентния съд по предвидения за това ред. Лекари и пациенти имаме общи проблеми и общи интереси. Справяме с предизвикателствата по-успешно, когато сме единни.

СПОДЕЛИ