СЛК се обяви в подкрепа на „Пирогов“ по случая „Даная“

Майката на починалото момиче Ани Стоянова втори ден протестира пред спешната болница с искане за оставка на директора

281

Столичната лекарска колегия ( СЛК) се обяви в подкрепа на „Пирогов“ по случая „Даная“ и призова министъра на здравеопазването и спорещите страни към „незабавно нормализиране на обстановката“.

В позиция по повод отвореното писмо на Ани Стоянова (майката на Даная, която почина през миналия май в спешната болница) от Управителния съвет на СЛК заявяват, че „публичните искания за оставки на министъра на здравеопазването и на изпълнителния директор на спешния институт, както и заплахата за подаването на колективни оставки от лекари допълнително нагнетяват атмосферата“.

Припомняме, напрежението ескалира след като проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ не намери пропуски в лечението на Даная Кулева, която бе приета с хематом след удар в главата, но тя беше и с придружаващо хематологично заболяване.

„Получаването и разпространяването на информация е субективно конституционно право от първа линия, но упражняването му не може да накърнява доброто име на лекарите и да уронва авторитета на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и да се използва за недопустим административен натиск върху здравната система. “Пирогов” е на всички и е институция в спешната помощ“, заявяват от СЛК. Те напомнят, че законодателството предвижда публични административни и съдебни подходи за оспорване и обжалване на констативни протоколи от проверки, издадени от компетентните контролни органи.

В същото време вече втори ден продължават протестите пред „Пирогов“ на майката на Даная Ани Стоянова, подкрепена от бившата депутатка от ДБ Кремена Кунева, с искане за отстраняване на директора д-р Валентин Димитров, докато бъде направена обективна проверка на обстоятелствата около смъртта на 15-годишното момиче. Вчера Ани Стоянова и д-р Димитров се срещнаха в спешния институт, но сближаване на позициите не последва.

СПОДЕЛИ