Майката на Даная иска от премиера временно да отстрани шефа на „Пирогов“

Смъртта на моето дете надхвърли размерите на частен казус и разкри финансови злоупотреби в болницата, твърди Ани Стоянова

506
Даная
Ани Стоянова, кадър: бтв

Ани Стоянова, майка на Даная, която почина през май миналата година в „Пирогов“ поиска от премиера акад. Николай Денков да отстрани временно директора на спешния институт д-р Валентин Димитров. Припомняме, здравният министър проф. Христо Хинков вече веднъж опита да уволни д-р Димитров, но вместо това той самият ще си тръгне от правителството след ротацията, докато директора на „Пирогов“ остава на поста си засега.

Публикуваме писмото на Ани Стоянова до акад. Денков без редакторска намеса:

Настояваме, молим Ви и Ви доверяваме надеждите си, че фактите за смъртта на 15-годишната Даная Кулева в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ще бъдат установени по безспорен начин. Затова Ви молим до установяването на тези факти директорът на болницата за д-р Валентин Димитров да бъде незабавно временно отстранен.

– На среща с министъра на здравеопазването проф. Хинков на 17 януари 2024 г. получихме неговото уверение, че ще издаде незабавна заповед за нова подробна и обективна проверка по случая с Даная. Нейната цел е да установи направени ли са медицински пропуски в резултат на некомпетентно управление, бездействие или злоупотреби с животоспасяващи лекарства и дали е бил неправомерно ограничен достъпът на нуждаещи се пациенти до тези животоспасяващи препарати. Основания за тези съмнения се съдържат в одитния доклад на болницата и в журналистическото разследване на разследващия репортер Валя Ахчиева, излъчено на 16 януари 2024 г.

Проф. Хинков потвърди, че комисията ще има срок за извършване на проверката и становище по установените факти не по-късно от 28.02.2024 г. Тя ще бъде съставена от по двама проверяващи от ИАМН, ИАЛ, НЗОК и от звено “Одит” на МЗ.

– Настояваме за временното отстраняване на директора Димитров, докато проверката тече, като ключово условие за нейната обективност и обществена състоятелност, тъй като той е заинтересована страна в качеството му на отговорен за организацията на дейността на болницата. Отстраняването на директора ще предотврати евентуални негови опити за влияние върху процеса или резултатите на проверката, както и за възможна манипулация на фактите.

– Смъртта на Даная надхвърли размерите на частен казус. Финансовите нередности, разкрити при първоначалния вътрешен одит на МЗ, доведоха до решението за освобождаване на директора Димитров. Разследването на Валя Ахчиева обаче установява нови факти за злоупотреби с животоспасяващи медикаменти и лошо управление – това поставя множество нови въпроси, включително за връзката между финансовите нередности и погубени човешки животи. Отстраняването на Димитров след тези шокиращи журналистически разкрития, независимо дали нередностите се дължат на некомпетентност, или на корупция, е стъпка към честния анализ на състоянието, подобряване на организацията в болницата и най-важното – може да спаси човешки живот.

– В журналистическото разследване на г-жа Ахчиева силно впечатление правят противоречивите и противоречащите си твърдения на различните служители на болница „Пирогов“, които се разминават с фактите в медицинската документация. От тях става ясно, че няма организация за адекватна и навременна медицинска помощ за нашите деца. Но се разбира и че за един пациент се изписват медикаменти за близо 3 000 000 лв. (3 милиона лв.), без за това да са приведени медицински мотиви, а за други пациенти, включително за Даная, не е изписана нито една доза от животоспасяващата терапия NovoSeven, пак без медицински аргументи.

– В контекста на усилията, които България полага за борба с корупцията, на силното обществено недоверие към здравната система, както и на скорошните разговори с международни експерти, които ще съветват правителството за необходимите антикорупционни мерки, вярваме, че при такива шокиращи казуси България, като правова държава, е необходимо да създаде условия за истински ефективна борба с корупционните практики. Особено, когато техните жертви са деца, чиято смърт може би е била предотвратима.

СПОДЕЛИ