Хинков пита МС какво да прави с директора на „Пирогов“

Ако се установи, че данните от доклада са измислени, ще си подам оставката, обяви здравният министър

305
Хинков
Проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването

Здравният министър проф. Христо Хинков не знае какво да прави с директора на „Пирогов“ и затова ще пита юристите на Министерски съвет. Това призна самият той пред БНТ. Припомняме, ресорната комисия в парламента вече му каза как трябва да постъпи, приемайки решение Хинков да спре отписването от Търговския регистър на д-р Валентин Димитров като шеф на спешния институт.

„Подготвил съм писмо до Министерски съвет какво да правя в този случай. Решението на комисията е прецедент, не знам дали е в правомощията й“, обясни здравният министър. Той обаче увери, че знае какво ще направи, ако се установи, че данните от доклада на вътрешния одит на МЗ, в който са описани редица нарушения от страна на директора на „Пирогов“, се окажат измислени след проверките на прокуратурата и АДФИ. „Ще си подам оставката“, обеща проф. Хинков. Но добави, че не може да си представи, че биха били неверни.

„Общо взето, ако говорим за финансовото състояние на „Пирогов“, то не е това, което се описва от директора – на печалба. Отдавна се знае, че състоянието не е добро, затова е взет заем от 34 млн. лева. Не това обаче е същественото, има нарушения на обществените поръчки. Моето задължение бе да направя тази стъпка, в противен случай мога да бъда обвинен в бездействие или безстопанственост“, обясни за пореден път министърът. По думите му е необяснимо, когато са открити нарушения по законов ред, да се създаде такава защитна стена от политици. „Необяснимо е защо толкова се политизира, става въпрос за икономически нарушения. В други случаи законът е безмилостен, а директорите си подават оставката“, добави Хинков.

Той съобщи още, че е изготвил график, според който за около 8 месеца ще бъдат проверени големите държавни болници, както му заръча премиера Денков. „Не искам да споменавам имената, искам да има някаква изненада“, каза министърът и добави, че проверки непрекъснато има. По думите му те не са насочени към определени директори, които да бъдат сменени.

СПОДЕЛИ