Д-р Константинов: Казват на болничните директори с кои фирми да работят

Трябва да има мандатност и да се махнат бордовете в лечебните заведения, защото там има едни хора, които са храненици на властта и получават заплати, съизмерими с министерските“, заяви бившият здравен министър

325
Константинов
Д-р Стефан Константинов, Снимка: БТВ

Признание, заради които прокуратурата би трябвало да се самосезира, направи пред бтв бившият здравен министър и бивш директор на Специализираната болница по онкология д-р Стефан Константинов. Той заяви, че политици или техни представители казват на болничните директори с кои фирми да работят.

„Има принципен проблем с директорите на държавните болници, които непрекъснато влизат със скандали в новините. Първият проблем е – какво се очаква от тях? Идва някаква власт и тя започва да има изисквания. Беше приоритет да има финансова стабилност, болниците да нямат задължения. След това стана приоритет да се гледат специализантите. След това стана приоритет да се дават заплати. След това се появи приоритет да ти казват с коя фирма да работиш – коя е добра и коя е лоша“, обясни той. На въпрос на него кой му е оказвал такъв тип натиск Константинов отговори: „Различни хора“. Но според него това, че пари от болниците изтичат към политическите партии, не бил най-големият проблем на държавата.

„Директорите на болници често биват сменяни без много ясни мотиви. В случая с „Пирогов“ имаме две противоречащи си твърдения – казват, че болницата за една година е натрупала загуба от близо 7 млн. лева, а другото – болницата е на печалба“, коментира още д-р Константинов. По думите му при отстраняването на директор няма критерии за „тежки нарушения“. И даде пример, че по време на пандемията от коронавируса, когато не можеше да се правят събрания, това че ти не си свикал събрание, е било причина да те махнат, а не било тежко нарушение да сключиш договор със себе си или да имаш възможността да изкараш милион лева, докато болницата е на загуба.

„Трябва да има мандатност на директорите. Да бъдат два мандата по три години и след това да се махат от това лечебно заведение. Това не значи да не са шефове. Ако са се справили успешно, нека да оглавят друга болница. Всяка смяна на властта не бива да сменя директорите, защото така излиза плявата отгоре и се появяват хора, които искат да станат богати за един ден – послушни, тихички и кротки, които нищо не правят. Трябва да се махнат бордовете на директорите на болници, защото винаги началникът носи отговорност, а има там едни хора, които са храненици на властта и получават заплати, съизмерими с министерските“, предложи бившият здравен министър.

СПОДЕЛИ