Асен Василев подкани здравния министър да подаде оставка

Който се е захванал с "Пирогов", правителството му е паднало, предупреди Бойко Борисов, а Делян Пеевски също заподозря, че смяната на д-р Валентин Димитров е отмъщение на ПП-ДБ за скандала и последвалата оставка на съветника на военния министър

316
Асен Василев
Асен Василев, министър на финансите

„Бюджетната процедура ще върви, защото е изключително важно да се приеме бюджетът на държавата и няма как той да стане заложник на който и да е шеф на болница“, заяви министърът на финансите Асен Василев по повод на изявленията на ГЕРБ, че няма да подкрепят нито един законопроект, внесен от правителството, заради казуса „Пирогов“.

„Бях ви казал, че ако не се приеме бюджетът за тази година, това ще означава, че не се приема политиката, която аз водя, и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води, и хората, които назначава. Но ако това не бъде подкрепено и той не може да убеди партиите и премиера, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата“, каза още Василев, очевидно подканяйки здравния министър проф. Христо Хинков да подаде оставка. Финансовият министър все пак уточни, че не е негова работа да иска смяна на членове на Министерския съвет.

Припомняме, от ПП не за първи път искат оставката на проф. Хинков. Пръв за подобна стъпка заговори депутатът от „Продължаваме промяната“ доц. Васил Пандов по повод на думите на здравния министър, че проф. Асена Сербезова „е в играта с реекспорта на лекарства“. По-рано днес председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов не поиска оставката на Хинков, но ясно каза, че той няма да е министър след ротацията.

"Пирогов"
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че понеже наближава ротацията, от ПП-ДБ бързали да подпишат регламент за назначенията в изпълнителната власт и регулаторите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък напомни на некоалиционните си партньори, че който се е захванал с „Пирогов“, правителството му е паднало. По думите му в момента има съществуващ документ, по който се назначават представителите на изпълнителната власт и ГЕРБ действа според него. „В този въпросен случай, за директора на „Пирогов“, пак повтарям всичко – как един съветник, от една друга партия, отиде и се държа непристойно, но изведнъж нарочиха този човек, който аз не познавах и съм се видял веднъж, вследствие на което вицепремиерът постави въпроса на премиера, че не е съгласен с тази смяна. Сиреч тук, към този момент, ние изцяло действаме в рамките на посочения регламент досега“, коментира Борисов.

Борисов заяви, че вчера в телефонен разговор финансовият министър Асен Василев е определил освобождаването на директора на „Пирогов“ като пълна глупост и е заявил, че така не се прави. По думите му, той го е помолил да го изчака до 14:00 часа, защото трябва да бъдат решени важни въпроси за държавата, но в крайна сметка нищо не е последвало.“Мина 14:00 часа и нищо не се случи, а напротив. Чухме как премиерът Денков ни прати да си гледаме работата“, каза Борисов. Финансовият министър потвърди за този разговор.

Бойко Борисов увери, че ГЕРБ не иска да събори правителството. По думите му, ПП-ДБ сега бързат да бъдат подписан механизъм за вземане на решения, защото предстои ротация на премиера Николай Денков с Мария Габриел. „Защото поставени в същите условия, които ние, сиреч те да научат, че премиерът Мария Габриел уволнила шефа на „Пирогов“, уволнила шефа на еди-какво си, хубаво ли е?“, попита риторично той.

"Пирогов"
Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС

Лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски също заподозря, че смяната на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров е отмъщение на ПП-ДБ за скандала и последвалата оставка на съветника на военния министър.

„Този цирк трябва да свърши. Едно казва премиерът, после казва, че не го е казал, това е смешна работа. Смятате ли, че е сериозно цялата държава да се тресе заради „Пирогов, която болница си върши перфектно работата. Заради един съветник си отмъщават, който си бе позволил нечувано държание в „Пирогов“? Това е дребно отмъщение и трябва да приключи веднага“, избухна в кулоарите на НС Пеевски.

Той недоволства, че определени лица от изпълнителната власт си позволяват да поучават парламента, визирайки премиера Денков, който вчера призова депутатите да приемат закони, а не да кадруват. „Това просто няма да се допусне. Те са избрани от този парламент и не могат да го поучават. Трябва да си знаят мястото и който не си го знае – към изхода на Министерски съвет“, предупреди Пеевски. На въпрос дали официално е свалил доверието си от министър-председателя Николай Денков, Пеевски заяви, че „това лице изобщо не иска да го коментира вече“. И за пореден път повтори, че ДПС не участва в сглобката.

СПОДЕЛИ