Българин създаде гривна, която хваща грип и COVID

Устройството на 17-годишния Стоян Ганчев е програмирано да алармира освен този, който го носи и личния му лекар

357
гривна
Стоян Ганчев

Талантлив младеж от Карлово създаде устройство, което лови симптомите на грип и COVID. То се носи на ръката и прилича на гривна или часовник, съобщи „24 часа“. С тази разработка Стоян Ганчев, ученик от  XI “ж” клас на  Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив, спечели голямата награда на VII изложение конкурс за младежко техническо творчество в Горна Оряховица, а преди това впечатли с нея участниците на форум в Мексико.

Разработеният от Стоян  медицински софтуер  заинтригува изключително много журито и организаторите. Той получи  за цялостното си представяне плакет от община Горна Оряховица, диплом и премия от 1000 лева. Младежът се конкурира с  47 екипа и над 170 ученици, студенти, младежи от реалния бизнес и университетите.

“Идеята да създам  този софтуер дойде заради грипната епидемия.  Много хора пренебрегват симптомите на това заболяване, а последствията от него се оказват тежки и нерядко фатални. Като цяло мониторингът на здравословното състояние на хората в България не е на ниво”, разказва Стоян Ганчев. Основната идея на проекта е да засича телесните параметри на човек и да предупреждава, ако се установят потенциални здравословни проблеми. Иновативният продукт може да следи и съхранява информация за ниво на кислород в кръвта, телесна температура, сърдечен ритъм, прави анализ в реално време и връща обратна връзка чрез светодиоди. Събраните данни се предават на обучени невронни мрежи с висока точност (94% и 96%), които предвиждат дали потребителят е болен, или не и дали е заразен с грип или COVID. Те предупреждават, ако параметрите на тялото са животозастрашаващи.

“Такъв проект не се прави лесно и отнема доста време. Аз имам ментор. Това е Габриела Чантова, която е завършила преди време Математическата гимназия в Пловдив. В момента учи в Техническия университет в Айндховен (Нидерландия). С нея обсъждам идеите, които имам. Като цяло аз разработих софтуера. На конкурса в Горна Оряховица го харесаха”, споделя 17-годишният ученик.

Твърди, че идеята му не е продуктът да бъде продаван на пазара,  а да бъде в помощ на хората.  Според него всеки малко технически грамотен човек може да го разработи самостоятелно. Затова смята в скоро време да пусне безплатно разработката в интернет. Цената на материалите не е висока – не повече от 50-60 лева. В нея влизат процесорите, микроконтролерът и 3D обвивката.

“Направил съм схеми, които просто трябва да се следват, за да се направи. Устройството е с големина на часовник и човек може с лекота да го носи на ръката си. Освен да уведомява този, който го носи, ще изпраща информация и на личния му лекар”, казва Стоян. В момента той работи по създаването на нов уред, който засича сънливостта при хората. Устройството може да послужи в две направления – за предотвратяване на заспиването на водачите, докато шофират и е за откриването на някои заболявания, свързани с неволното заспиване.

гривна
Стоян Ганчев заедно с Александра Николова и Николета Стойнова на форум в Мексико. Снимка: Личен архив

Преди месец е представил своя проект на голям форум в Мексико с участието на млади хора от целия свят. “Бяхме заедно с Александра Николова от Математическата гимназия в Бургас и Николета Стойнова от Американския колеж в София. Имаше и други интересни проекти. Смятам, че нашите също бяха на ниво. Имаше интерес към моя проект, тъй като форумът се проведе в университет, обучаващ студенти за медици, които се интересуваха от нововъведения”, разказва Стоян Ганчев.

СПОДЕЛИ