Хапчето за домашно лечение на COVID – мираж за българите, сложиха му цена от 2154 лева

НЗОК ще покрива "Паксловид" само при извънредна епидемична обстановка

268
COVID

Обещаваното още през 2022 г. хапче за домашно лечение на COVID „Паксловид“ ще остане мираж за огромна част от българските пациенти. Лекарството вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза. Продуктът обаче ще се реимбурсира от НЗОК само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. Цената му в аптеките ще е 2154.3 лв, пише „Сега“.

България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на „Паксловид“ (Paxlovid) още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на COVID при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи. Приемът му трябва да започне още при първите симптоми, тъй като тогава е най-ефективно.

Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от ЕМА, след като се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. Лекарството вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари.

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясняват от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС.

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Медикаментът ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Касата се позовава на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомнят още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък.

СПОДЕЛИ