Търсят 15 млн. лева за Кръвен център в Бургас

В момента кръвта се изпраща в Стара Загора за обработка и се връща в морския град в рамките на 3 до 5 дни, като през това време пациентите от 11 болници са принудени да чакат

220
кръвен център

Всички, от които зависи създаването на Кръвен център в Бургас, да положат усилия това да се случи възможно най-бързо. За това настояват представители на болници в Бургас и региона, които използват кръв и кръвни продукти. Те участваха в среща, организирана по инициатива на областния управител Пламен Янев. Конкретната причина е писмо, изпратено до Областната администрация, в които представители на лечебни заведения молят за съдействие.

Проблемът с липсата на Кръвен център и невъзможността взетата в Бургас кръв да се обработва на място вече е изключително сериозен. Той поставя на изпитание всекидневната работа на лекарите и качественото лечение на пациентите, каза Янев.

„Отделението по трансфузионна хематология в Бургас функционира като „склад за кръв“. Ние вземаме кръвта, след което тя се изпраща в Стара Загора за обработка и се връща тук в рамките на 3 до 5 дни. През това време пациентите чакат. Принудени сме да планираме потреблението 3-5 дни напред, което не се прави никъде другаде в страната. Няма как да се планира спешност и затова често сме принудени да даваме количества, които да предотвратят риска от смърт при кръвозагуба, а не количества, от които пациентът наистина се нуждае. Те се набавят впоследствие. Така „на ръба“ работим в последните няколко години, откакто в областта бяха разкрити много нови болници. Това изнервя лекарите, пациентите и техните близки. Ние сме надхвърлили в пъти изискванията за създаване на Кръвен център и молим цялата общественост да ни подкрепи“, посочи д-р Людмила Желязкова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас.

Тя посочи и конкретен пример отпреди седмица – новородено бебе на шест дни е имало спешна нужда от преливане на кръв, но след тридневно чакане кръвта се оказва несъвместима с бебето. „Наложи се втора заявка до Стара Загора, но тук идва въпросът дали бебето можеше да дочака кръвта“, обясни д-р Желязкова.

Броят на кръводарителите в Бургас е вече рекордно висок. Градът е на първо място по брой кръводарители от всички отделения в страната. Дарителите са повече от Стара Загора и Плевен, в които има Кръвни центрове, има и пъти повече възможности и персонал. Дори в градове с кръвни центрове не се обслужват толкова много болници, колкото в Бургас – те са 11 към момента и се очаква да станат 13.

„Половината кръв, която се обработва в Стара Загора, идва от Бургас. При създаването на Кръвен център, обработката ще се извършва тук, пациентите няма да чакат, няма да има разходи за постоянен транспорт, ще може да се увеличи работното време, което сега е неудобно за голяма част от кръводарителите“, посочиха участващите в срещата и заявиха, че заради чакането на транспорта от Стара Загора се отлагат операции и кръвопреливания.

„Считам, че всички необходими условия за създаването на Кръвен център са налице. Не бива да се оправдаваме с липсата на средства, а да ги намерим. Отпадането на необходимостта от постоянен транспорт би спестила финансов ресурс, който може да бъде насочен другаде“, коментира областният управител. Той се ангажира да информира народните представители от Бургаския регион с експертните становища от срещата, както и ресорните министерства, които да предприемат нужните стъпки.

За трансформирането на отделението на УМБАЛ Бургас в Кръвен център са необходими около 15 милиона лева, които да бъдат заложени в бюджета на Министерството на здравеопазването. Част от тях са за строителство и ремонт на допълнителна сграда за лаборатории и производство, вече проектирана със средства на Община Бургас. Останалата част е за апаратура, нужна за обработката на кръвта.

СПОДЕЛИ