Пилотно въвеждат е-рецепти за всички лекарства, но и стимули за лекарите

До края на март догодина антибиотиците ще се изписват и на хартия, след това тя ще остане за ограничен брой медици

1288
е-рецепти

Пилотно въвеждаме изписване на е-рецепти за всички лекарства в ограничен брой практики, за да могат лекарите, използвайки софтуера да дадат обратна връзка. Това заяви премиерът акад. Николай Денков с представители на здравното министерство, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция по лекарствата, както и с лекарския и фармацевтичния съюз, за да решат проблема с електронните рецепти за антибиотици и антидиабетните медикаменти.

„Постигнахме съгласие лекарствата за диабет да се изписват с електронни рецепти. При тях няма проблем. До края на март ще бъде гратисният период, в който лекарите ще могат да изписват антибиотици и на хартия“, обясни Денков. По думите му през този период ще се усъвършенства системата. Вероятно ще се договорим за малка част от лекарите, които работят извън амбулатория и извън собствена практика да имат възможност да изписват лекарства, както досега и след 1 април“, уточни здравният министър проф. Христо Хинков.

„Помолихме за тази среща, за да запознаем с проблемите, които имаме. Искахме гратисен период, в който да се отстранят проблемите. Поемаме ангажимент да предложим на МЗ и на НЗОК всички, които работят изцяло с електронни рецепти, да получат стимули“, обяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Стимули ще искат и от фармацевтичния съюз, допълни председателят му Димитър Маринов. Той обаче подчерта, че още няколко дни антибиотиците ще се изписват електронно, защото за да влезе в сила гратисният период трябва наредба на МЗ.

СПОДЕЛИ