Откриха хеликоптерна площадка в „Уни Хоспитал“

В началото на януари ще имаме и първия хеликоптер и обучен екип, увери здравният министър проф. Христо Хенков

203

Първото у нас лицензирано болнично вертолетно летище за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха бе официално открито днес в МБАЛ „Уни Хоспитал“. Демонстрационно кацане на хеликоптер BEL-306 даде старт на тържествената церемония, а лентата прерязаха министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, министърът на енергетиката Румен Радев, зам.-здравният министър проф. Илко Гетов, главният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова, командирът на авиобаза Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, председателят на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ Димитър Цоцорков и управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски.

„Когато тези полети се налагат, нека те да завършат със спасен човешки живот“, пожела министър Хинков. Той добави, че в началото на януари ще имаме първия хеликоптер и обучен екип, който ще може да започне полети.

Димитър Цоцорков подчерта, че стремежът на „Асарел-Медет“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“ е да направят България по-добро място за живот, оставайки верни на завета на проф. Лъчезар Цоцорков да бъдат пионери в развитието на болничната помощ у нас, защото който тръгва пръв, тръгва навреме. Главният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова връчи документите за сертифициране на вертолетното летище на д-р Дренски и заяви, че в регистъра на дирекцията летището в МБАЛ „Уни Хоспитал“ фигурира под номер първи. Управителят на лечебното заведение прие документите като изтъкна, че наличието на болнично вертолетно летище е още една допълнителна възможност за навременна реакция и транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания.

Регистрирането на такава инфраструктура се извършва съобразно изисквания на Наредба №20 на Министерството на транспорта и съобщенията, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване.

СПОДЕЛИ