Работодателите ще плащат само първите два дни от болничните

Надзорният съвет на НОИ прие проектобюджета на ДОО

148
болничните

Работодателите ще плащат само първите два дни от болничните, а третият и останалите ще се поемат от НОИ. За целта са планирани допълнителни 77 млн. лева в бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина. Това предвижда проектът на бюджета на ДОО, който бе приет днес от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Общият разход по бюджета на ДОО се предвижда да бъде 24,3 млрд. лева.

Заложеното увеличение на пенсиите ще е по златното швейцарско правило и ще е в размер на 11%, като възрастните хора ще го получат от 1 юли 2024 г. Минималният осигурителен доход се покачва от 780 лева на 933 лева, колкото ще стане и минималната работна заплата от 1 януари догодина. Ръст ще има и при максималния осигурителен доход – от 3400 лева на 3750 лева.

Не се предвижда обаче промяна при майчинските през втората година, които остават 780 лева. Няма ръст и при обезщетението при безработица – минималното ще остане в размер на 18 лева на ден, а максималното – 85,71 лева.

Предстои проектите на държавния бюджет, ДОО и НЗОК да бъдат обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това гласувани от парламента. Депутатите обаче се заканиха да има сериозни промени, като различните парламентарни групи имат различни виждания как трябва да изглежда макрорамката.

СПОДЕЛИ