Проф. Гетов: Аптеките няма да сканират хартиени рецепти

Има сериозни постижения в преодоляването на липсите на инсулин и антидиабетните лекарства, благодарение на дигитализацията и заповедта за ограничаване на износа, заяви зам.-здравният министър

1163
Гетов
Проф. Илко Гетов, зам.-министър на здравеопазването

В никакъв случай не се предвижда сканиране на рецепти в аптеките, защото това не е дигитализация и сканираният документ не попълва базата данни в НЗСИ, заяви пред БНТ зам.-здравният министър проф. Илко Гетов в коментар за вариантите за връщане на бялата хартиена рецепта за антибиотици. Изказването на проф. Гетов обаче е в противоречие с това, което обяви вчера здравният министър проф. Христо Хинков, според когото хартиената рецепта може да се дигитализира в аптеките.

„Последното предложение постъпи в МЗ миналия четвъртък от Българския лекарски съюз. Разгледахме го и възложихме на експертите да търсят вариант. Срокът беше до вчера, днес отново ще обсъдим различните варианти и в петък, на среща при премиера със всички страни, се надявам да стигнем до съгласие между БЛС, БЗС, БФС и ИАЛ“, уточни Гетов. По думите му лекарскит съюз предлага връщането на бялата хартиена рецепта само за антибиотици и то за ограничен период. Той посочи, че мотивите на съсловната организация са меродавни, тъй като предстои, грипен сезон, а има лекари, които не са регистрирани като практики. „Затруднения за електронно предписване има в спешните кабинети и при съботно-неделните дежурства“, добави зам.-здравният министър.

„Имаме сериозни постижения в преодоляване на липсите на инсулин и антидиабетните лекарства, благодарение на дигитализацията и е-рецептите. Ефект има и от заповедта за ограничаване на износа, която е със срок до 31 декември. Вчера имаше само един сигнал за липса на антидиабетно лекарство, ако продължава така, ще предложа да се отмени тази заповед, но ако недостигът ескалира, мерките ще продължат“, каза още проф. Гетов.

Той уточни, че в обхвата на забранителната заповед са и гранулните форми на анбииотици за деца, които са в недостиг и в целия Европейски съюз (ЕС). „Амбицията ни е от следващата година всички лекарства с рецепта да станат електронни. С  антибиотиците е по-сложно, защото се прилагат при остри състояния. Постепенно изчистваме бъговете в системата. Затова моля колегите, които работят в практиката, да бъдат внимателни за нови ъпдейти, нови версии, защото с тях се преодолява всеки установен преди това проблем. Предстои надграждането на НЗИС с фаза 3, с допълнителни функционалности, но дигиталиацията на рецептите носи ползи за всички“, посочи проф. Илко Гетов.

СПОДЕЛИ